SUMMIT CPE// Moldovenii vor avea tarife mai mici în roaming. Ce alte noutăți bune a adus Președinta Comisiei Europene

Mihaela Cibotaru
31/05/2023
captură

Republica Moldova și Uniunea Europeană (UE) au semnat, astăzi, un Acord de liberalizare a tarifelor de roaming, care prevede scăderea tarifelor pentru serviciile de roaming începând cu 1 ianuarie 2024. Anunțul a fost făcut de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul conferinței comune cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată la Chișinău pentru a participa la Summit-ul Comunității Politice Europene (CPE), pe 1 iunie.

„Atunci când vom merge în Uniunea Europeană, vom putea vorbi cu familiile noastre rămase acasă mai des și mai ieftin”, a spus președinta.

„Întreaga Europă se adună la Bulboaca, în sat frumos din țara noastră, să discute despre securitate, energie și despre o Europă mai bine conectată și mai prosperă”, a declarat Maia Sandu privitor la Summit, subliniind că este o onoare pentru Moldova noi să fie gazda Summit-ului CPE, la care participă 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali ai UE.

Apreciind că prezența liderilor europeni este un semn că Moldova nu este singură, șefa statului a spus că nu este singură nici Ucraina. „Faptul că a doua reuniune a CPE are loc la aproximativ 20 de km distanță de granița cu Ucraina este o dovadă a unei unități tot mai puternice pe continentul european. Țările libere s-au unit pentru a proteja dreptul la viață și libertate a unui popor. Cetățenii noștri s-au unit și ei pentru a fi alături de ucraineni și pentru a spune răspicat că popoarele noastre doresc să trăiască demn acasă și să-și decidă singure soarta”, a declarat președinta Moldovei.

Maia Sandu a reconfirmat hotărârea autorităților de la Chișinău de a realiza reformele asumate și îndeplinirea celor nouă condiționalități ale Comisiei Europene și a mulțumit Comisiei Europene și statelor membre pentru susținerea oferită și sprijinul bugetar acordat. Totodată, ea a salutat decizia UE de a sancționa persoanele care amenință democrația și stabilitatea Republicii Moldova, ceea ce va descuraja încercările lor și ale altor persoane de a destabiliza țara. „Locul Moldovei este eu Uniunea Europeană, legământul generației noastre este să aducă Moldova în familia europeană și să aducă Uniunea europeană acasă. Am toată încrederea că vom reuși”, a spus Maia Sandu.

„Republica Moldova, săptămâna aceasta, este inima politică a Europei și este ceva natural că cel de-al doilea Summit al CPE are loc în Republica Moldova, deoarece țara dumneavoastră este cea care împărtășește valorile pe care le avem și noi”, a declarat Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, menționând solidaritatea față de refugiații din Ucraina, reziliența față de șantajul din partea Rusiei și unitatea în decizia de a se apropia de UE.

Președinta Comisiei Europene a anunțat un nou pachet de asistență, care are obiectivul de a susține Republica Moldova în diminuarea impactului războiului din vecinătate și să aducă Moldova mai aproape de UE. Pachetul are cinci inițiative concrete, fiind vorba de tarifele pentru roaming între UE și Republica Moldova, despre oferirea sprijinului economic adițional la cel deja alocat, astfel încât suma oferită adițional Republicii Moldova va fi de 1,6 mlrd de euro. Cea de-a treia parte a pachetului de sprijin este adresată sectorului energetic, unde vor fi oferite peste 100 de mln de euro, pentru eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale.

La fel, UE va oferi asistență pentru securitate și reziliență, fiind sporită asistența acestor domenii, pentru ca Moldova să facă față amenințărilor hibride ale Rusiei. Cel din urmă domeniu în care UE acordă suport Republicii Moldova este avansarea pe calea europeană. „Eu văd foarte clar că înregistrați un progres semnificativ, este foarte plăcut să vedem și vă susținem ca să avansați și mai rapid în această direcție”, a apreciat Președinta Comisiei Europene, spunând că urmează a fi majorat semnificativ numărul angajaților în Delegația UE la Chișinău, pentru a susține efortul Moldovei și pentru consolida capacitatea administrativă.

„Republica Moldova este în inima Europei, Republica Moldova este Europa, i astăzi și mâine întreaga Europă este Moldova”, a declarat Ursula von der Leyen.

Mihaela Cibotaru
31/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii