Summit-ul CPE// Cu ce vor fi ospătați înalții oaspeți

Mihaela Cibotaru
31/05/2023

Înalții oaspeți care vor participa la Summit-ul Comunității Politice Europene vor servii bucate tradiționale pregătite după rețete reinterpretate. Meniul a fost testat de cei mai buni critici culinari, iar bucatele vor fi pregătite exclusiv din produse autohtone, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

„Moldova se mândrește cu produsele sale agroalimentare”, iar calitatea acestora va putea fi gustată și de liderii europeni, a spus Daniel Vodă. Meniul a fost alcătuit ținând cont de preferințele alimentare ale oaspeților, fiind incluse și mâncăruri vegetariene.

La aperitiv, oaspeților li se vor propune sărmăluțe cu umplutură de legume călite în stil moldovenesc, acoperite cu glazură de vin de soiuri Saperavi și cu smântână afumată. O altă gustare este „Roata norocului” - o tocăniță de vinete și roșii proaspăt tăiate, presărată cu pudră de vin din soiuri Rara Neagră și usturoi negru. „Denumirea vine de la roata cu carul cu boi, expusă în moșiile boierești și care este aducătoare de noroc”, a menționat Daniel Vodă.

Din meniu nu vor lipsi colțunașii, care vor fi din dovleac murat, cu cremă de brânză de capră, sos de leuștean și icre de știucă. Mămăliguța care va fi servită oaspeților va fi preparată, la fel, după o rețetă reinterpretată - va fi fiartă în zer și umplută cu brânză de burduf, caș afumat și trufe negre. Un alt fel de mâncare vor fi rulourile de cartofi umpluți cu zacuscă făcută ca la Bulboaca, presărată cu boia afumată și cu semințe de floarea-soarelui și arpagic verde.

La felul principal oaspeților li se va propune mușchiuleț de miel în stil moldovenesc, cu frunză de varză, Coloana Infinitului din morcov și țelină, sos glazurat din struguri Saperavi, sos de hribi cu ulei, ceapă verde și un buchet de ierburi cu flori de sezon și hrean.

Oaspeții vegetarieni vor mânca păstrăv de fag în stil moldovenesc, iar cei ce consumă carne de pește vor fi serviți cu sturion în stil moldovenesc.

La desert invitații de rang înalt vor servi tradiționala Babă neagră cu înghețată din vin de soiul Merlot, cu sos de vanilie, jeleu din suc de struguri și Ice Wine Riesling din anul 2018.

Pe data de 1 iunie, la evenimentul de la Bulboaca se așteaptă prezența a 50 de participanți de rang înalt. Primele delegații deja au început să sosească la Chișinău.

Mihaela Cibotaru
31/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii