Susținătorii partidului Șor, în drum spre Chișinău. Grosu: „Nu e vorba despre proteste autentice”

Anticoruptie.md
16/03/2023
Colaj CIJM

După ce ieri au blocat mai multe trasee naționale, membrii și simpatizanții partidului Șor se plâng că forțele de ordine le împiedică deplasarea la Chișinău, unde, joi, este planificat un nou protest al  Mișcării „Pentru Popor”, ghidată de Partidul Șor. De altă parte, președintele Parlamentului, Igor Grosu, spune că protestul nu este unul autentic, iar cei care îl organizează ar fi plătiți din exterior pentru a provoca destabilizări.

De dimineață, mai multe autobuze și microbuze cu protestatarii partidului Șor au pornit spre Chișinău. Înarmați cu pancarte, unele cu îndemnuri agramate, aceștia au organizat proteste spontane după ce au fost opriți de către forțele de ordine.

Conform organizatorilor, „sute de autobuze și microbuze, pline cu doritori de a participa la întrunire”, ar fi fost stopate de polițiști, iar unor unități de transport li s-ar fi scos plăcuțele de înmatriculare.

 „Nu e vorba de un protest autentic. Sunt proteste plătite din exterior, organizate de o grupare criminală. Poliția își face treaba. Documentează fiecare încălcare. Cei care sunt vinovați trebuie să știe că vor fi sancționați și vor suporta consecințele pentru blocarea arterelor naționale.”, a declarat Grosu pentru Jurnal TV.

Grosu mai spune că societatea civilă este în drept să ceară ca partidul Șor să fie scos în afara legii, iar argumente că acesta este implicat în acțiuni subversive sunt suficiente. „Procuratura trebuie, în sfârșit, să înainteze acest dosar în instanță. Procurorii au adunat probe, presa de investigație a adunat probe, toată lumea știe că sunt bandiți”, a subliniat Grosu.

În decembrie 2022, Comisia de la Veneţia a lăsat la discreţia Curţii Constituţionale problema privind scoaterea Partidului Şor în afara legii pentru că „se află într-o poziţie mai bună” şi „are mai multe oportunităţi”. Totodată, Comisia a dat mai multe sfaturi instanţei constituţionale de la Chişinău privnd respectarea normelor democratice şi respectarea principiului pluralismului la adoptarea deciziei.

Curtea Constituţională a solicitat opinia experţilor Comisiei de la Veneţia după ce Guvernul a solicitat declararea neconstituţională a Partidului Şor.

Anticoruptie.md
16/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii