Susținătorii socialiștilor și comuniștilor, cu mesajul „Patria noastră e URSS”, în fața Parlamentului

Tatiana Gherța
26/05/2023
captura video

Nemulțumiți că vor marca Ziua Comemorării eroilor căzuți în cel de-al doilea război mondial și totodată Ziua Victoriei în data de 8 mai, și nu cu o zi mai târziu, așa cum era până acum, zeci de simpatizanți ai socialiștilor și comuniștilor s-au adunat vineri, 26 mai, în fața legislativului pentru a-și vocifera punctul de vedere. Potrivit participanților la miting, inițiativa venită din partea deputaților din majoritatea parlamentară, ar fi una antiumană și antiștiințifică menită să scoată din uz conceptul de patrie și eroi. 

Timp de o oră, zeci de manifestanți au fluturat cu drapele și pancarte în mâini în fața parlamentului. Pe una dintre pancarte scria în rusă „Patria Noastră - URSS”. Cuvintele Victorie și Rușine au răsunat unul după altul pe tot parcursul evenimentului. 

„Prin acest proiect ei încearcă să se pună pe un cântar atât pe cei care au venit pe teritoriul nostru cu arma în mână, au împușcat, au dat foc și i-au înecat pe oameni, cât și pe cei care au luptat împotriva lor. Acum toți vor fi numiți victime ale celui de-Al Doilea Război Mondial. (...) Astăzi trebuie să ne unim împotriva acestei decizii”,  a declarat unul dintre protestatari. 

Consilierul municipal al PSRM, Alexandru Odințov, a enumerat în fața protestatarilor un șir de inițiative ale actualei puteri care, potrivit lui, sunt ar fi dictate din exterior. 

„Ei deschid programul Soros și citesc: 1. anularea zilei de 9 mai - și iată că au adoptat această hotărâre, 2. învinuirea bisericii ortodoxe pentru că fac propagandă în favoarea războiului. Rușine. Rușine.”, a precizat Odințov.

Socialiștii anunță că vor continua manifestațiile și săptămâna viitoare. 

Amintim că, inițiativa a fost înregistrată și propusă spre examinare acum două zile. Potrivit proiectului de lege, 8 mai va fi desemnată zi a comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial. Autorii documentului susțin că vor să elimine confuzia între data reală - 8 mai – atunci când s-a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial pe continental european și ziua de 9 mai,  „impusă de Stalin și de URSS în lagărul socialist, - pentru a-și revendica un rol primordial în victoria împotriva foștilor aliați naziști”.

„Evidențiind importanța zilei de 8 mai 1945 pentru istoria universală și a poporului nostru, din respect pentru acuratețea istorică și pentru identitatea noastră europeană, propunem ca ziua de 8 mai să fie consacrată „ Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial”, scriu autorii proiectului de lege.

Tatiana Gherța
26/05/2023Follow us on Telegram

Comentarii