Termoelectrica are un bagaj de datorii istorice de peste 2 miliarde de lei. Iurie Rozlovan: „Situația financiară este foarte complicată”

Tatiana Gherța
15/08/2023
captura video

S.A. Termoelectrica trece printr-o criză financiară acută. Datoria istorică întereprinderii se ridică la peste 2 miliarde de lei. Informația a fost prezentată marți, 15 august, de noul director al Termoelectrica, Iurie Rozlovan, în cadrul unei conferință de presă. Pe lângă aceasta, Rozlovan a adus explicații cu referire la păcura îngropată și a vorbit despre noua organigramă a instituției. Așadar, în primă fază, 20 din cei 1837 de angajați vor fi demiși din funcție. 

Rozlovan a precizat că a ieșit în fața presei pentru a răspunde la întrebările legate de păcura care a fost îngropată, informație care a apărut în spațiul public acum câteva luni. Totodată, a ținut să-i dea replică liderului Partidului Nostru, Renato Usatî, care a declarat în cadrul unui conferințe de presă că Rozlovan ar fi omul lui Plahotniuc. Rozlovan spune că nu este omul nimănui și că nu a lucrat niciodată cu fostul lider democrat. 

„Și din ancheta de serviciu și din ce am văzut eu, într-adevăr a fost o fisură la o conductă de apă. S-a scurs o cantitate nesemnificativă de păcură asta s-a întâmplat în noiembrie 2022, în noaptea de 7 spre 8. Operatorii care erau la fața locului au lucrat corect. Ce a urmat mai departe, cum a fost gestionată situația, de acolo și rezumă problemele respective. Păcura trebuia colectată, depozitată și predată unei întreprinde care poate să gestioneze, să recicleze materialul respectiv. Acest lucru însă nu s-a întâmplat. Acum noi avem păcura colectată, pusă în depozit în saci, urmează să identificăm un agent economici care poate prelua materialul respectiv”, a precizat Rozlovan.

Potrivit directorului întreprinderii, cantitatea de păcură a fost de fapt una nesemnificativă, de nu mai mult de 200 kg.

„100 kg nu mai mult. Era o suprafață de 20 m2, asta nu e mult. Din punct de vedere a pierderilor este una nesemnificativă în raport cu cantitățile care se ard. Alta e că a fost un proces-verbal de control al Agenției de protecție a mediului, care ne-au spus niște măsuri, a fost aplicată și o amendă, pe care am achitat-o. Gestionarea situației nu a fost strălucită. Amenda a fost de până la 20 mii lei”, a punctat directorul la acest subiect.

Pe acest caz ancheta internă încă continuă, spune Rozlovan, cert este că trei persoane cu funcții de răspundere din cadrul instituției vor fi sancționate. Între timp, Termoelectrica se concentează pe modificarea structurală. 

„Preconizăm aproximativ din modificarea strucutrală cel puțin 20, însă avem acum peste 100 de locuri vacante, care la fel vor fi reduse. Ele vor urma și mai departe. Să nu periclităm pregătirea pentru sezonul de încălzire. Structura rămâne la fel, dar de-a lungul timpului au apărut mai multe funcții, care nu sunt necesare acum din punct de vedere a unui management efectiv. Și pregătirea ridică semne de întrebare”, a menționat Iurie Rozlovan.

Între timp, atât la nivelul întreprinderii, cât și a ministerului Energiei sunt căutate soluții pentru acoperirea datoriilor istorice. 

„Noi datorăm Energocomului 1,3 miliarde, iar pentru Moldovagaz peste 600 de milioane. Acestea sunt cifrele de bază, dar vreau să vă spun că structura acestora este mai complicată. Anume din acest motiv lucrăm la o radiografie mai complexă pentru că aici există și datorii istorice, deci este peste 2 miliarde. Situația financiară este destul de complicată, din cauza asta se caută acum și soluții. Este format deja grupul de lucru, o să lucrăm, o să vedem cum facem, ce s-a întâmplat și încotro mergem”, a conchis directorul Termoelectrica.

Rozlovan spune că Termoelectrica trebuie să-și modernizeze echipamentele, infrastructura, astfel încât să fie mai flexibilă. În acest sens au început deja discuții cu reprezentanții Băncii Mondiale și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. 

 

Tatiana Gherța
15/08/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii