Tinerii care au arborat drapelul UE pe Parlament și Președinție, businessmani peste hotare

Mariana Rață
07/04/2017
Dragoș Musteață și Ion Galațchi, îndreptându-se spre Parlament pentru a arbora drapelul UE

Dragoș Musteață și Ion Galațchi sunt probabil cei mai cunoscuți dintre tinerii protestatari de pe 7 aprilie. Băiatul în tricou galben (Ion, pe atunci avea 17 ani) și colegul său în cămașă dungată și geacă neagră (Dragoș, pe atunci avea 19 ani) s-au făcut remarcați prin faptul că au reușit să arboreze drapelul UE atât pe clădirea Parlamentului, cât și pe cea a Președinției.

Dragoș Musteață. Foto: facebook.com/ Dragoș Musteață

O vreme, în presă au existat suspiciuni că cei doi ar fi fost provocatori ai regimului comunist. Centrul de Investigații Jurnalistice a reușit să ia legătura cu Dragoș și Ion. Ambii sunt plecați din republică și au lansat afaceri peste hotare. Ion Galațchi, stabilit peste Prut imediat după evenimentele din 2009, unde a făcut studii universitare în domeniul managementului agricol, are acum o companie de construcții care activează pe piața din România și Ucraina. Dragoș Musteață s-a stabilit în Marea Britanie unde a pornit o afacere în domeniul transportului.

„A fost o oportunitate și o dorință de a face o afacere într-un mediu în care îți poți prognoza o creștere stabilă și sigură. E posibil de făcut acest lucru și în Moldova, dar cu mai multe șanse de a eșua. O spun pentru că am făcut afaceri și în Moldova. Chiar imediat după 7 aprilie am deschis o mică agenție de publicitate în Chișinău”, spune Dragoș Musteață.

Ion Galațchi. Foto: facebook.com / Ion Galațchi

Referindu-se la evenimentele din 7 aprilie, tânărul le tratează ca pe un „vaccin”. „Eram fraged când s-au întâmplat toate. Nu m-am gândit că făcând bine poți să ajungi rău, de aceea toată murdăria care a fost aruncată atunci în capul meu am tratat-o ca pe o lecție de viață. Astăzi încerc să fiu optimist și să cred că sacrificiul tinerilor de pe 7 aprilie va avea un impact benefic în dezvoltarea Republicii Moldova”, analizează Dragoș.

Ion Galațchi recunoaște că evenimentele din 7 aprilie 2009 l-au marcat, iar acum realizează că nu ar mai face ceea ce a făcut atunci. „Democrația care ne-a fost oferită pe tavă a fost flegmă în ochi. Toți foștii politicieni care ne insuflau ca să luptăm pentru democrație și adevăr stau acum închiși. Acum nimeni nu e interesat să ducă la bun sfârșit dosarul 7 aprilie. Cei care și-au tras foloasele de pe acele proteste conduc și astăzi”, a conchis tânărul, cunoscut drept băiatul în tricou galben de pe 7 aprilie.  

Mai multe despre soarta foștilor procurori, polițiști și politicieni implicați în evenimentele din 7 aprilie citiți aici.

Mariana Rață
07/04/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii