Tirajul ziarului ”Cuvântul” de la Rezina sechestrat de Poliția locală

Anticoruptie.md
10/05/2018
CIJM

Tirajul de vineri al  ziarului regional ”Cuvântul” din Rezina a fost sechestrat joi de către Poliția din Rezina. Un angajat al tipografiei transporta cu automobilul propriu  tirajul ziarului, 3800 de exemplare, la Centrul Poștal Rezina, care urma să-l distribuie vineri dimineața către abonați.

Redactorul-șef al publicației ”Cuvântul”, Tudor Iașcenco, care se află la Chișinău, a precizat că mașina angajatului tipografiei a fost transportată la Poliție, iar tirajul ziarului sigilat, pe motiv că șoferul nu ar fi avut  foaie de parcurs. Tudor Iașcenco precizează că mașina este propietatea angajatului și nu a redacției, prin urmare, șoferul nu avea cum să aibă nevoie de foaie de parcurs.     

Tirajul ziarului trebuia să fie transmis Poștei la ora 15.00, ca să fie distribuit  vineri dimineața către cei 3800 de abonați din raioanele Rezina și Șoldănești.  

Echipa ziarului ”Cuvântul” a realizat mai multe anchete, unele în colaborare cu Centrul de Investigații Jurnalistice, despre scheme de corupție și gestionare frauduloasă a banilor publici de către administrația raionului Rezina.

La Inspectoratul de Poliție Rezina au refuzat să ne dea informații cu privire la reținerea automobilului angajatului tipografiei și sechestrarea tirajului ziarului ”Cuvântul”.

Vom reveni cu detalii. 

UPDATE: Mai multe organizaţii neguvernamentale din domeniul mass-media, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, au cerut, joi, printr-o declarație  publică, ministrului Afacerilor Interne Alexandru Jizdan să iniţieze o anchetă de serviciu şi să dispună de urgenţă scoaterea sechestrului pentru ca tirajul ziarului „Cuvântul” să ajungă la cititori, fără a-i priva de dreptul la informaţie. ONG-urile  solicită primului ministru Pavel Filip şi preşedintelui Parlamentului Andrian Candu să intervină pentru a elucida cauzele reale ale producerii acestui incident şi posibilele implicaţii politice. 

UPDATE:  În seara zilei de joi, prim-ministrul Pavel Filip a cerut conducerii Ministerului Afacerilor Interne să declanșeze de urgență o anchetă internă în legătură cu ”cazul semnalat în mass media privind o posibilă confiscare a unui autoturism în care s-ar fi aflat tirajul unui ziar local din Rezina”.  Premierul a cerut, de asemenea, ca ”opinia publică să fie informată în legătură cu acest caz și despre rezultatul anchetei, iar în cazul în care se va constata că au existat abateri din partea polițiștilor, aceștia să fie sancționați în conformitate cu legea”, se arată într-un comunicat plasat pe site-ul Guvernului R.Moldova. 

Anticoruptie.md
10/05/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii