Trei noi candidați la funcția de judecător constituțional în concursul organizat de CSM. Cine sunt aceștia

Anticoruptie.md
27/07/2019

Trei noi candidați s-au înscris în concursul, organizat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru cele două funcții de judecător constituțional, după ce CSM a extins perioada de depunere a dosarelor în concurs. Până în prezent, în competiție s-au înregistrat 17 candidați, iar membrii CSM urmează să desemneze doi judecători în cadrul ședinței din 30 iulie. Portalul Anticoruptie.md a radiografiat CV-urile noilor candidați și vă prezintă cine sunt aceștia.

Boris Negru este doctor în drept și profesor universitar la Facultatea de Drept a USM. Între 1990 și 1994 a fost membru al Comisiei Constituționale, conducătorul grupului de lucru pentru elaborarea proiectului Constituției Republicii Moldova. În perioada 2003-2004 a fost prorector al Academiei de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova.

Ciprian Valah este judecător începând cu iunie 2015. Este doctor în drept. Anterior a fost lector universitar la Facultatea de Drept a USM, la Universitatea Liberă Internațională, la Academia de Administrare Publică pe lângă președintele Republicii Moldova, la Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” și la Academia de Drept din Moldova. În 1999 și-a luat licența de avocat. Între 2005 și 2006 a fost șeful Direcției Relații Economice Internaționale a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. În 2014-2015 a fost asistent judiciar la Curtea Supremă de Justiție.

Angela Istrate a participat și la concursul desfășurat de Parlament pentru desemnarea judecătorilor la Curtea Constituțională. Ea a fost în ultimii 21 de ani avocat. Între 1990 și 1993 a fost translator în Departamentul de Anchetă Penală al MAI. Ulterior, timp de cinci ani a fost jurist la Inspectoratul Fiscal de Stat Ialoveni. La alegerile parlamentare din 24 februarie curent a candidat independentă în circumscripția nr. 22, Ialoveni.

Vacanța funcțiilor de judecători ai Curții Constituționale a survenit după demisia in corpore, la 26 iunie curent, a vechii componențe a Curții. S-a întâmplat în urma verdictului dur al Comisiei de la Veneția, care a calificat drept „fără precedent” deciziile Curții din 7-9 iunie. Comisia a constatat că Guvernul Sandu a fost învestit legal, iar termenul în care Parlamentul urma să își aleagă organele de conducere și să formeze Guvernul a expirat la 10 iunie și nu la 7 iunie, așa cum constatase CC de la Chișinău. Comisia de la Veneția a concluzionat că hotârârile Curții Constituționale privind termenul limită de formare a guvernului, dar și cele de suspendare temporară a președintelui și numire a primului-ministru ca președinte interimar au fost anticonstituționale. Șeful Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, a demisionat din funcția de judecător și președinte al Curții la 20 iunie, la cinci zile după ce Curtea și-a anulat deciziile din 7-9 iunie. 

Anticoruptie.md
27/07/2019

Comentarii