Trei țări, un singur dușman. Ce unește Moldova, Ucraina și Georgia

Mihaela Cibotaru
09/06/2023
Promo-LEX

Situația drepturilor omului din teritoriile ocupate ale Moldovei, Ucrainei și Georgiei este diferită, fiecare cu specificul său, dar sursa problemelor este comună: politica Federației Ruse. Această opinie a fost exprimată de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, în cadrul unei conferințe internaționale, organizate de Asociația Promo-LEX, privind situația drepturilor omului în teritoriile ocupate ale celor trei state.

„Federația Rusă este cuvântul-cheie comun pentru teritoriile temporar ocupate din cele trei state. Situația îngrijorătoare a drepturilor omului are la bază politica Federației Ruse față de aceste teritorii controlate de militarii săi. Anume impunitatea care a avut loc și în Georgia, și în regiunea transnistreană a Republicii Moldova stă la baza continuării acestor crime, atrocități, încălcări a drepturilor omului în Ucraina, care, în masă, se transformă în crime împotriva umanității, în crime de război”, a spus Ambasadorul Ucrainei. El a menționat că toate atrocitățile pot fi stopate numai prin efortul de reinstalare a dreptății.

„Un teritoriu necontrolat pune întotdeauna mai multe probleme în fața autorităților pentru că capacitatea noastră de intervenție este limitată. Sigur că, în prezent, lucrurile s-au schimbat, odată cu declanșarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, avem mai multe pârghii de influență asupra regiunii transnistrene însă oricum avem posibilități încă destul de limitate pentru a interveni în acest sens în regiunea transnistreană”, a declarat Viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian. Potrivit lui prima problemă care trebuie soluționată în dosarul drepturilor omului este problema liberii circulații a oamenilor, presei, societății civile, reprezentanților statului Republicii Moldova în raioanele din stânga Nistrului.

Directorul Executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, a apreciat că situația din regiunea transnistreană în ultimii 20 de ani a fost foarte complicată. El a opinat că situația poate fi rezolvată doar cu implicarea cetățenilor și locuitorilor din stânga Nistrului, „Iar pentru acest lucru avem nevoie de drepturile omului. Avem nevoie de instrumente eficiente de apărare și de promovare a drepturilor omului în acest teritoriu”, a subliniat Ion Manole.

Experții Promo-LEX au menționat că cea mai recentă piedică în calea apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în regiunea transnistreană a fost interdicția de a depune plângeri și sesizări la instituțiile naționale și internaționale. „Suplimentar, persoanele incomode sau cele care promovează și formulează idei ce contrazic propaganda sau mesajele administrației de facto sunt imediat trecute prin procedurile sistemului represiv, lipsit de legitimitate și de garanții elementare”, spune Asociația.

Șefa Departamentului de Investigații, Truth Hounds (Ucraina), Maryna  Slobodyanuk, consideră că cooperarea internațională și implicarea instituțiilor internaționale de pofil poate fi asigurată respectarea drepturilor omului în teritoriile ocupate. „Doar prin documentare și analiza de probe putem observa atrocitățile comise de agresor și opri impunitatea”, a spus Maryna  Slobodyanuk.

Participanții la conferință au discutat eforturile societății civile din Moldova, Ucraina și Georgia pentru a pune capăt impunității și de a facilita accesul victimelor încălcărilor drepturilor omului la remedii naționale, precum și modalitatea de aplicare a mecanismelor internaționale de apărare a drepturilor omului în teritoriile ocupate ale celor trei țări. Ei au făcut apel către partenerii externi cu privire la necesitatea asigurării accesului pentru apărătorii drepturilor omului în teritoriile ocupate din Moldova, Ucraina și Georgia, investigarea crimelor de război și sancționarea persoanelor responsabile de comiterea atrocităților și violarea drepturilor omului în aceste teritorii.

Mihaela Cibotaru
09/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii