Ucraina a completat a doua parte a chestionarului de la Comisia Europeană. Zelenski este optimist pentru primirea statutului de țară candidată la UE

Mădălin Necșuțu
10/05/2022

Ucraina a completat a doua parte a chestionarului de la Comisia Europeană privind obținerea statutului de țară candidată la UE.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe contul său de Telegram pe 9 mai că anticipează „un răspuns pozitiv în iunie cu privire la obținerea statutului de țară candidat la UE”.

În paralel, sunt în curs de desfășurare planuri ale UE pentru a acoperi nevoile de finanțare pe termen scurt ale Ucrainei, au declarat surse diplomatice, pentru publicația Politico. Potrivit guvernului ucrainean și Fondului Monetar Internațional, Ucraina are nevoie de cinci miliarde de dolari pe lună pentru a-și menține economia. SUA au fost de acord să acopere o treime, iar acest plan urmărește să acopere restul.

De asemenea, Congresul SUA plănuiește un ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Democrații din Congresul SUA au fost de acord cu un ajutor suplimentar de 39,8 miliarde de dolari, au declarat surse familiare cu propunerea de pe 9 mai, citați de Reuters.

Propunerea depășește cele 33 de miliarde de dolari pe care președintele american Joe Biden le-a cerut anterior și include alte 3,4 miliarde de dolari pentru ajutor militar și 3,4 miliarde de dolari în ajutor umanitar.

Mădălin Necșuțu
10/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii