Ucraina, dispusă să furnizeze Moldovei 15 milioane de metri cubi de gaze

Cornelia Cozonac
23/10/2021
captura

Ucraina a decis să furnizeze Republicii Moldova 15 milioane de metri cubi de gaze, răspunzând astfel cererii premierului de la Chișinău, Natalia Gavriliță. Decizia a fost luată, vineri, de Consiliul de securitate și apărare al Ucrainei. Secretarul consiliului, Aleksei Danilov, a spus că este vorba de un ajutor, Ucraina nu va lua bani, ci va împrumuta această cantitate de gaze Republicii Moldova.

Acestă cantitate de gaze reprezintă doar 0,08% din rezervele de gaze ucrainene, care constituie circa 18,4 miliarde de metri cubi, dar pentru Moldova este un volum de o importanță majoră, chiar în zilele următoare, până la semnarea noului contract cu Gazprom, negociat în condiții foarte dificile, a declarat președintele Comitetului pentru energie din Parlamentul de la Kiev, Andrei Gerus, citat de Interfax Ucraina. 

Condiția Kievului este ca Republica Moldova să întoarcă această cantitate de gaze spre sfârșitul iernii. „Cel mai probabil, în patru luni Moldova va găsi un furnizor permanent, iar anume în februarie Ucraina va avea nevoie cel mai mult de acest gaz”, a spus Gerus.

Republica Moldova consumă anual circa 1,1 miliarde metri cub de gaze, dintre care 80% revin perioadei reci a anului: octombrie-martie. Cantitatea de 15 milioane de metri cubi de gaze reprezintă cam 10% din consumul în perioada rece. 

Republica Moldova riscă să se confruntă cu o criză energică, întrucât pănâ acum nu a reușit că încheie un contract cu furnizorul rus de gaze Gazprom, iar contractul de furnizare a gazelor expiră la 31 octombrie. Negocierile moldo-ruse privind livrarea gazului natural Republicii Moldova s-au încheiat vineri seară fără rezultat.

Mai mulți experți au sugerat Chișinăului să caute alte resurse energetice în România și țările UE, ca să nu fie șantajat în acest sens de Moscova, care va impune prețuri exagerate în condițiile semnării unui nou acord.     

Parlamentul de la Chișinău a instituit săptămâna aceasta stare de urgență pentru a identifica modalități prin care să achiziționeze volumul necesar de gaze naturale pentru a face funcțional sistemul de transportare a gazului. Astfel autoritățile pot aloca bani Energocom ca să cumpere volumul necesar de gaz din diferite surse. 

 

Cornelia Cozonac
23/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii