UE face front comun cu Republica Moldova împotriva oligarhilor fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc

Mihaela Cibotaru
23/03/2023
europarl.europa.eu

Sancțiunile pentru oligarhii moldoveni fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, reforma justiției moldovenești și oferirea asistenței financiare Republicii Moldova sunt subiectele principale ce urmează a fi discutate, joi, la cea de-a 13-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de eurodeputatul român, Siegfried Mureșan și vicepreședintelui Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Popșoi.

Oficialul moldovean a declarat că autoritățile întreprind toate măsurile pentru a realiza cele 9 condiționalitati în vederea aderării la UE. „Facem totul pentru a menține stabilitatea în Republica Moldova și pentru a realiza reformele importante și, întâi de toate, reforma sectorului justiției. Am învățat din experiența ultimilor 30 de ani, una mai degrabă tragică, că fără o justiție care să funcționeze corect, independentă, fără combaterea corupția, este foarte dificil, dacă nu chiar imposibil, să obții consolidare democratică și dezvoltarea economică”, a spus Popșoi.

„Suntem dedicați să fortificăm democrația în Republica Moldova, să oferim cetățenilor moldoveni normele, regulile și valorile democratice pentru care au votat, dar este la fel de important să menținem stabilitatea macrofinanciară”, a subliniat Mihai Popșoi. El a menționat că Republica Moldova întâmpină multiple provocări, începând cu ajustările post Covid, războiul din Ucraina, dar și războiul hibrid dus de Rusia și perturbările interne susținute de oligarhii fugari.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a comunicat că Parlamentul European urmărește atent situația din Republica Moldova și UE este conștientă că riscurile de securitate pentru Republica Moldova sunt valabile și pentru statele membre ale UE. El a afirmat că oamenii care au fost parte ai corupție active, a spălării de bani, care au servit interesele Rusiei și au încercat să slăbească statul moldovean și încearcă acum să provoace destabilizări în țară - aceștia „sunt un risc pentru populația Republicii Moldova și prezintă risc pentru Uniunea Europeană și trebuie sancționați de Uniunea Europeană”.

Oficialul european a spus că discuțiile vor viza acordarea unui suport tehnic mai robust pentru implementarea reformelor importante, implementate de guvernul moldovean. „În momentul în care reformele vor fi implementate, trebuie să oferim Republicii Moldova perspectiva privind cele ce urmează și cred că următoarea etapă trebuie să fie începerea negocierilor privind aderarea la UE”, a spus Siegfried Mureșan.

Alte subiecte ce urmează a fi dezbătute în cadrul reuniunii a 13-a a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană sunt sprijinul financiar pentru Republica Moldova, fortificarea eforturilor în domeniul asigurării securității.

Mihaela Cibotaru
23/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii