ULTIMA ORĂ// ANRE are soluția privind compensarea devierilor tarifare pentru gazele naturale

Tatiana Gherța
30/05/2023
anre.md

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică s-a sesizat în privința solicitărilor venite din partea autoritățior centrale de a interveni în procesul de reglementare a prețului pentru furnizarea gazelor naturale. Potrivit ANRE, există o singură soluție și anume „elaborarea” unui mecanism de distribuire a sarcinii de compensare a devierilor tarifare către toți consumatorii, în funcție de ponderea fiecăruia în generarea acestora, chiar și în situația când aceștia optează să migreze către furnizori din piața nereglementată”. Doar că ANRE nu deține pârghiile legale pentru a aplica acest mecanism, respectiv a fost solicitată implicarea Comsiei pentru Situații Excepționale. 

Potrivit ANRE, la baza prețului pentru furnizarea gazelor naturale stă prețul mediu ponderat anual de achiziție al gazelor naturale de la furnizorii externi, iar devierile tarifare (pozitive/negative) sunt recuperate prin prețurile reglementate. ANRE a explicat și motivul pentru care unii consumatori au migrat către alți furnizori de pe piață. 

„Începând cu trimestrul I al anului 2023, asistăm la o scădere a prețului de referință pe platformele de tranzacționare (în cazul nostru - Dutch TTF), din cauza condițiilor meteo favorabile pe continent, cât și a identificării de surse energetice alternative, prin aceasta reducându-se considerabil cererea de gaze naturale. În acest sens, au apărut condiții favorabile pentru furnizorii din piața nereglementată (piața liberă) să achiziționeze gaze naturale de la surse externe, spre a fi comercializate, prin negocieri directe, consumatorilor potențiali interesați. Astfel, începând cu luna martie 2023, unii consumatori au inițiat procedurile de migrare de la furnizorii cu obligația de serviciu public, la furnizori din piața nereglementată”, se menționează în comunicatul publicat de ANRE.

Regulatorul menționează că au avut loc discuții cu reprezentanții Ministerului Energiei în vederea elaborării unui mecanism de distribuire a sarcinii de compensare a devierilor tarifare către toți consumatorii, chiar dacă decid să migreze către alți furnizori din piața nereglementată. 

„În rezultatul ședințelor de lucru s-a constatat că legislația în vigoare în sectorul gazelor naturale nu permite ANRE stabilirea unui mecanism în acest sens. În acest scop, de comun acord, a fost decisă adresarea subiectului către Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, în vederea obținerii unei derogări de la cadrul normativ în vigoare”, a conchis ANRE.

Tatiana Gherța
30/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii