ULTIMA ORĂ// Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, participă la Summit-ul CPE

Tatiana Gherța
01/06/2023

Din motive de securitate, anunțul despre participarea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky, a fost făcut în această dimineață. Liderul ucrainean a fost primul participant întâmpinat de șefa statului, Maia Sandu, în curtea castelului Mimi din satul Bulboaca, acolo unde se desfășoară Summitul Comunității Politice Europene (CPE). 

După o scurtă întrevedere bilaterală dintre cei doi șefi de stat, oficialii au făcut declarații comune de presă. Președintele ucrainean a menționat că în cadrul discuțiilor cu oficialii prezenți la Summit-ul CPE vor fi punctate garanțiile de securitate pentru Ucraina, care sunt importante și pentru Republica Moldova, a precizat Zelensky. 

„Vă mulțumesc că ne-ați invitat. Nu este ușor să ajungi în RM, dar acesta este mesajul din partea Ucrainei că susținem poporul moldovean și suntem fericiți să mergem împreună umăr la umăr. Găzduiți acum toți oamenii noștri care au fugit de război. Deja am vorbit despre relațiile bilaterale, despre prioritățile de infrastructură, cu privire la acestea vom semna acorduri în viitorul apropiat. Viitorul nostru este în UE. Ucraina este gata să intre în NATO. Cred că garanțiile de securitate pe care ne propunem să le discutăm astăzi sunt importante nu doar pentru Ucraina dar și pentru Moldova. O să am discuții cu mai mulți parteneri despre coaliția noastră a Patrioților, lansată recent. Vom încerca să vorbim despre mai mult ajutor pe câmpul de luptă. În ce privește formulele, planificăm organizarea unui summit, vrem să implicăm mai multe țări, încă nu am stabilit datele. Până la victoria noastră, războiul se va opri. Rusia poate opri războiul mai devreme. Cred că Stoltenberg (secretar general al NATO, Jens Stoltenberg) ne susține, dar e nevoie de unitatea deplină a întregii alianțe, noi lucrăm asupra acestui subiect.” , a menționat președintele ucrainean, Volodimir Zelensky.

 „Domule președinte vă mulțumesc pentru acceptarea participării la summit-ul Comunității Politice Europene. Este important că sunteți alături de noi. Vom confirma încă o dată sprijinul RM pentru Ucraina. Am discutat despre proectele de infrastruictură, solidaritate, și desigur despre viitorul nostru european. Ucraina o ține pe Modova în siguranță și suntem foarte recunoscători pentru asta. RM susține formula de pace pe care ați propus-o și crearea tribunalului internațional pentru cei care comit crime în Ucraina” , a punctat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

 

Tatiana Gherța
01/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii