ULTIMA ORĂ//Marina Tauber, lipsită de imunitate parlamentară. Care a fost reacția după aflarea deciziei

Tatiana Gherța
26/05/2023
tribuna.md

Cu votul a 59 de deputați din majoritatea parlamentară, un vot contra și 20 de abțineri, deputata Partidului Șor, Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară. Decizia a fost luată în cadrul ședinței parlamentare de vineri, 26 mai, la cererea procurorului general interimar, Ion Munteanu. Decizia a fost luată în lipsa Marinei Tauber, aceasta aflându-se în arest la domiciliu. „Asistăm la uzurparea puterii în stat”, a fost reacția Marinei Tauber. 

Aflată la o nouă ședință de judecată la Curtea de Apel, Marina Tauber a comentat decizia majorității parlamentare în privința lipsirii acesteia de imunitatea parlamentară. Potrivit ei, justiția este capturată și că va continua lupta împotriva guvernării din principiu. 

”Procuratura Generală în frunte cu Ion Muntreanu îți bate joc de mine și de echipa noastră. Au indicație de distrugere nu doar morală, dar și fizică. Săptămâna asta sunt târâtă prin diferite coridoare. Îmi sunt clare viziunile și planurile lor. Planirile lor nu au nimic cu realitatea, fac anumite concluzii pe exemplul lor. Mai mulți procurori care ajungeau în arest au fost distruși, iată de ce din principiu o să lupt. Justiția în statul nostru este capturată, credeam că Munteanu are mai multă demnitate decât Robu, dar s-a dovedit că este și mai incompetent. Lasă ei să facă anumite concluzii, cei care sunt implicați în asta vor răspunde.” , a menționat Tauber.

Precizăm că, potrivit cererilor depuse de procurorul general interimar, Ion Munteanu, se solicită ridicarea imunității parlamentare a deputatei și arestarea ei, în legătură cu două cauze penale în privința ei, privind finanțarea ilegală a partidului și a campaniei electorale.

Marina Tauber ar fi acuzată de acceptarea cu bună știință a finanțării din partea unui grup criminal organizat a concurentului electoral în alegerile locale pentru funcția de primar al municipiului Bălți, din noiembrie 2021 și  falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale în aceste alegeri. La fel, Tauber ar fi acceptat, cu bună știință, finanțare din partea unui grup criminal organizat Partidul Șor, în perioada iulie 2022- mai 2023.

Cererile depuse de Procurorul general au fost transmise Comisiei parlamentare juridice numiri si imunități.

În prezent Marina Tauber este plasată în arest la domiciliu, fiind reținută la începutul lunii mai pe Aeroportul internațional Chișinău, înainte de a lua avionul cu destinația Chișinău - Tel Aviv.

Tatiana Gherța
26/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii