ULTIMATUM. Gazprom este decis să deconecteze gazele naturale pentru Moldova din cauza neachitării plăților curente  

Ilie Gulca
24/11/2021
Foto: tass.ru

Gazprom susține că nu a recepționat plata curentă pentru gazele naturale furnizate Republicii Moldova în octombrie–noiembrie curent, iar cele 48 de ore oferite pentru efectuarea plății expiră miercuri. Gazprom a informat luni Republica Moldova despre deconectarea gazelor naturale din cauza neachitării plăților curente.

„Plațile curente din partea Republicii Moldova nu au fost recepționate. Cele 48 de ore, după notificare, expiră astăzi [miercuri]”, a declarat secretarul de presă al gigantului rusesc Serghei Kuprianov, citat de TASS.

Gazprom a informat luni Republica Moldova despre deconectarea gazelor naturale, în decurs de 48 de ore, din cauza neachitării plăților curente conform contractului în vigoare.

Moldovagaz a confirmat, luni seară, că a recepționat o notificare din partea Gazprom despre solicitarea plății pentru livrările curente de gaze naturale pentru lunile octombrie și noiembrie 2021 în termen de 48 de ore.

„Obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza că în octombrie 2021 Moldovagaz a înregistrat un deficit al balanței de plăți în urma creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în 2021 de la 126,70 de dolari la mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 dolari per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiția unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 dolari per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 03 noiembrie 2020”, a comunicat Moldovagaz pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat miercuri că Moldovagaz va primi 1,4 miliarde de lei din bugetul public prevăzuți pentru Energocom. Acești bani vor permite achitarea datoriei față de Gazprom și evitarea suspendării furnizării gazelor naturale Republicii Moldova.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că acești bani vor fi transferați la Moldovagaz după ce Parlamentul va adopta în a doua lectură proiectul legii cu privire la bugetul de stat.

Ilie Gulca
24/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii