Luptă strânsă pentru alte trei funcţii vacante la Judecătoria Chişinău. Fiul magistratului condamnat în dosarul „Pădurea Domnească”, printre candidaţi

Anticoruptie.md
10/07/2017
Corneliu Creţu. Captură: Jurnal TV

Cinci judecători şi 18 candidaţi la funcţia de magistrat s-au înscris în cursa pentru trei posturi vacante la Judecătoria Chişinău. Candidaturile vor fi analizate marţi, 11 iulie, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după care vor fi propuse şefului statului care va decide asupra promovării acestora.

Lista candidaţilor

Printre cei înscrişi în concurs este şi Corneliu Creţu, fiul ex-judecătorului Gheorghe Creţu, condamnat la doi ani cu suspendare în dosarul morții lui Sorin Paciu în timpul vânătorii din „Pădurea Domnească”. El este candidat la funcţia de magistrat de mai mulţi ani. Anticoruptie.md a scris în repetate rânduri despre faptul că Corneliu Creţu şi Petru Harmaniuc, fiul unui alt ex-judecător - Valeriu Harmaniuc - ajuns în vizorul Procuraturii Anticorupţie, nu au fost acceptaţi de membrii CSM la posturi de magistrat. Ambii au absolvit Institutul Naţional al Justiţiei în acelaşi an şi s-au înscris de câteva ori în aceleaşi concursuri organizate de Consiliu. Anterior, candidaturile lor au fost respinse şi de fostul şef al statului Nicolae Timofti. „În viziunea mea, la examinarea candidaturilor sus-menționate, înaintate pentru numirea în funcția de judecător, Consiliul Superior al Magistraturii a scăpat din vedere unele circumstanțe ce țin de integritatea și reputația acestor persoane și care trebuie să fie luate în calcul și coroborate cu statutul magistratului”, se arăta în actul prin care șeful statului a respins în octombrie 2014 patru candidaturi (Corneliu Crețu, Petru Harmaniuc, Lucia Bagrin şi Natalia Berbec - n.r.). Recent, Petru Harmaniuc a fost propus din nou preşedintelui la o funcţie de judecător, iar Igor Dodon a acceptat candidatura.

Corneliu Crețu și-a început cariera în 2013, devenind asistent judiciar la Judecătoria sectorului Centru. Potrivit declaraţiei pe venit pentru anul 2015, el a avut un salariu de aproximativ 24.000 de lei. Candidatul la funcţia de magistrat împreună cu soţia au declarat două conturi de depozit, unul de 400.000 de lei şi celălalt de 720.000 de lei, din care, pe parcursul anului 2015, au obţinut o dobândă totală de circa 110.000 de lei. El a declarat şi compania CRC Transport LLC, al cărei fondator este. Venitul pe care l-a încasat pe parcursul anilor 2014-2015 este de circa 16.000 de dolari. În 2014, Corneliu Creţu declara că are un Mercedes fabricat în 2008 și procurat în ianuarie 2013. Automobilul, dobândit prin comodat, valora 450.000 de lei. În declaraţia de avere pentru 2015, maşina nu a mai fost indicată. Crețu mai arată că deține 3/4 dintr-un apartament de 69 de metri pătrați, cu o valoare cadastrală de aproape 400.000 de lei, privatizat în 1995.

La concurs participă şi magistrata Irina Ţonov de la Judecătoria Căuşeni, despre care Centrul de Investigaţii Jurnalistice a scris anterior în cadrul unei anchete. În luna august 2008, Vladimir Voronin nu a acceptat-o pe Irina Țonov, propusă de CSM la funcția de judecătoare la Căușeni. În scrisoarea sa, șeful statului preciza că „doamna Țonov este caracterizat ca un specialist de competență mediocră, deseori invocându-se faptul că dânsa este mai multe teoretician și mai puțin practician”.

 

Anticoruptie.md
10/07/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii