Un nou grup de jurnalişti şi activişti civici din Republica Moldova, instruiţi cum să abordeze subiectele din domeniul Justiţiei

Anticoruptie.md
30/09/2017
Participanţii la training la sesiunea Andreei Chiş. Foto: CIJM

Circa 20 de jurnalişti şi activişti civici din Republica Moldova au participat vineri şi sâmbătă, 29 - 30 septembrie, la un nou training organizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu tema „Cum abordăm subiectele din domeniul Justiţiei: noţiuni, baze de date, reforme şi studii de caz”. 

În cadrul primului atelier, participanţii au învăţat de la Mariana Kalughin, expertă în cadrul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, noţiuni generale despre integritatea judiciară, care sunt standardele de integritate judiciară şi au aflat care sunt instrumentele anticorupţie aplicabile judiciarului. 

Judecătoarea, Andreea Chiş, membră a Consiliului Superior al Magistraturii din România, a vorbit despre reformele în Justiţie şi necesitatea de a avea un sistem integru, prin prisma experienţei României. Magistrata s-a referit, între altele, la comunicarea sistemului judiciar cu societatea şi la creşterea gradului de încredere în Justiţie. 

Totodată, avocatul Vitalie Nagacevschi, preşedintele Asociaţiei „Juriştii pentru Drepturile Omului”, a explicat jurnaliştilor şi activiştilor civici care a fost, de-a lungul anilor, impactul deciziilor CEDO asupra Justiţiei din Republica Moldova. Defensorul a prezentat mai multe decizii adoptate de Curtea de la Strasbourg, multe dintre ele de referinţă pentru sistemul judecătoresc din Republica Moldova, şi a vorbit despre felul în care acestea au influenţat jurisprudenţa moldovenească. 

În cea de-a doua zi a trainingului, participanţii la sesiuni au învăţat de la Cornelia Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, cum să formuleze corect solicitările de informaţie pentru a obţine mai multe date şi au aflat ce invocă autorităţile atunci când refuză să ofere informaţii de interes public. Jurnalista Natalia Porubin a prezentat resurse utile reporterilor şi activiştilor pentru documentarea achiziţiilor în sistemul judecătoresc, iar Anastasia Nani şi Victoria Dodon au demonstrat cum pot fi identificate şi documentate subiecte cu ajutorul bazelor de date din domeniul Justiţiei, arătând câteva exemple de anchete pe care le-au publicat pe portalul Anticoruptie.md.

Trainingul a fost organizat în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sectorul Justiţiei în Republica Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Freedom House, cu susţinerea financiară a Departamentului de Stat al SUA.

În cadrul aceluiaşi proiect, echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a organizat deja două traininguri, în lunile martie şi mai. Până la sfârşitul acestui an, va mai avea loc un eveniment similar.

Anticoruptie.md
30/09/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii