Un nou judecător, în completul care examinează dosarul lui Ilan Șor. Cine este magistratul

Mariana Colun
02/03/2021
Tudor Berdilă. Foto: CIJM

Tudor Berdilă este magistratul căruia i-a fost repartizat dosarul lui Ilan Șor. El va fi și raportor în completul de judecători de la Curtea de Apel Cahul, care examinează cauza penală, după ce a fost aprobată demisia judecătoarei Nina Veleva, care era raportor în acest dosar.

Tudor Berdilă este judecător de 12 ani, promovat la Curtea de Apel Cahul în 2017. În noiembrie 2018, Berdilă intenționa să plece din sistemul judecătoresc. Cererea lui de demisie a fost aprobată de CSM, dar ulterior judecătorul s-a răzgândit

Acesta a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice despre interesele din spatele reparației sediilor judecătoriilor din țară. Jurnaliștii scriau că Judecătoria Cantemir, al cărei președinte era Tudor Berdilă la acea vreme, a fost reparată de firma unei rude a colegului său, președinte al Judecătoriei Cahul. „Berdilă, care de altfel este domiciliat în Cahul, a negat vehement că la desemnarea câștigătorului licitației ar fi vorba despre anumite influențe din partea colegului său de la Cahul”, se mai arată în anchetă.

Amintim că cererea de demisie a judecătoarei Nina Veleva a fost aprobată de membrii CSM la sfârșitul lunii ianuarie curent. Magistrata a fost eliberată din funcţie conform art. 25, alineatul 1, litera a din Legea cu privire la statutul judecătorului - în baza cererii de demisie.

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. În prezent, ședințele de judecată programate în dosar sunt amânate pe bandă rulantă, după ce avocații lui Ilan Șor au cerut recuzarea judecătorilor, iar ulterior au înaintat excepție de neconstituționalitate, cerând interpretarea unui articol din Codul de Procedură Penală care stipulează că magistratul nu poate participa la judecarea cauzei și urmează a fi recuzat dacă „există alte circumstanțe care pun la îndoială rezonabilă imparțialitatea judecătorului”. Până la pronunțarea Curții Constituționale, examinarea dosarului Șor a fost suspendată.

Fostul primar de Orhei și actualul deputat, Ilan Şor, a fost reținut în mai 2015 și condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare de tip semiînchis pentru escrocherie şi spălare de bani. Cu toate astea, instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. La 12 februarie 2018, după circa opt luni de blocaj la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău, dosarul lui Șor a fost remis Curții de Apel Cahul.

 

Mariana Colun
02/03/2021Follow us on Telegram

Comentarii