Un nou pod peste Prut. Premierul român: „58 de proiecte vor fi valorificate imediat”

Mihaela Cibotaru
23/03/2023
captură

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a apreciat înalt suportul oferit de România în toate domeniile de colaborare. „România este avocatul nostru în toate instituțiile europene, astfel noi putem avansa în parcursul nostru european în pofida provocărilor de securitate generate de războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”, a subliniat premierul Recean în cadrul unei conferințe comune de presă.

Dorin Recean a spus că unul dintre subiectele importante discutate este extinderea relațiilor economice, fiind identificate mai multe oportunități pentru investiții, comerț și dezvoltarea proiectelor comune. „Sectoarele vizate sunt energia, tehnologiile informaționale telecomunicațiile, serviciile financiar-bancare, integrarea piețelor de capital, turismul”, a specificat el. Premierul moldovean a spus că urmează a fi dezvoltată infrastructura podurilor peste Prut și îmbunătățită conectivitatea transfrontalieră, vor fi crescute capacitățile lor de interconectare a rețelelor electrice.

Prim-ministrul a menționat domeniile importate în care Republica Moldova se bucură de suportul României, prin care „condițiile de viață ale cetățenilor noștri devin mai bune”: burse pentru elevi și studenți, serviciile SMURD, modernizarea a sute de grădinițe, donație de microbuze școlare, renovarea clădirilor din patrimoniul nostru cultural, furnizarea resurselor energetice, asigurarea accesului la depozitele de gaze naturale și deschiderea fără precedent pentru asigurarea prosperității dar și securității naționale. „Sunt bucuros anunț că deja 58 de proiecte de infrastructură din programul „Satul European” vor fi valorificate imediat, suplimentar vor fi dotate laboratoare în școli și vor fi achiziționate autobuze școlare pentru copii. Este prima etapă, cu o valoare totală de 25 de milioane de euro de realizare a Acordului privind asistența nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro oferită de România”, a spus Recean.

La fel, prim-ministrul a spus că s-a convenit privitor la „acțiunile comune de perspectivă în implementarea programului național pentru următorii trei ani privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale din Republica Moldova, inclusiv populația adultă”.

Dorin Recean a subliniat că prioritatea strategică a guvernului de la Chișinău, susținută necondiționat de București, este accelerarea reformelor pentru a aduce Europa acasă, pentru aderarea la UE până în 2030. „Între timp, asigurăm în pacea și securitatea, impulsionam economia, dezvoltăm un serviciu public eficient și aproape de cetățeni”, a încheiat prim-ministrul.

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a apreciat că prin toate proiectele susținute la Chișinău, Bucureștiul urmărește să faciliteze procesul de aderare și de conectare a Republicii Moldova cu spațiul European. Premierul român a spus că s-a discutat și despre identificarea domeniilor și sectoarelor cu potențial și oportunități de ambele părți „astfel încât acolo să asigurăm finanțarea și concentrarea, pentru a putea să ne asigurăm că acele sectoare într-adevăr se dezvoltă prin contribuție bilaterală”.

„Măsurile curajoase care vizează restabilirea adevărului istoric științific, precum și repararea unor nedreptăți din perioada sovietică, reconfirmă comunitatea de limbă, istorie și cultură dintre România și Republica Moldova, precum și profunzimea legăturilor noastre spirituale”, a spus premierul Ciucă, mulțumind pentru promulgarea legii prin care limba română a fost recunoscută drept limbă oficială.

Nicolae Ciucă a subliniat că „Războiul din Ucraina, implicațiile lui majore asupra Republicii Moldova, precum și acțiunile tot mai agresive de destabilizare, susținute de Rusia și interesele locale ostile, toate acestea reclamă o coordonare strânsă și constantă între țările noastre”.

Premierul român a recomandat celor care se îndoiesc de corectitudinea alegerii făcute în favoarea aderării Moldovei la UE, să se uite la experiența României, care a evoluat profund în contextul integrării în UE. „Nu există altă opțiune care să poate oferii cetățenilor Republicii Moldova acces la libertate, stabilitate, prosperitate, la un trai în demnitate, decât integrare în Uniunea Europeană”, a declarat el.

Republica Moldova, cu suportul partenerilor, își recapătă un grad tot mai mare de libertate, iar „colaborarea cu România și cu alte state asigură evitarea unor scenarii negre”, a spus premierul Dorin Recean, răspunzând la întrebarea privind riscul unei ipotetice agresiuni militare a Rusiei în Republica Moldova.

Prim-ministrul Recean a reafirmat că statul face față atacurilor hibride fără precedent și a încurajat „societatea și mediul de afaceri să ne concentrăm pe dezvoltarea economică, pe dezvoltarea socială. Toată lumea să muncească la locurile de muncă, să fie productivă și să producem bunăstare”.

Premierul român Nicolae Ciucă a încredințat Republica Moldova de întreg sprijinul României pentru îndeplinirea obiectivelor asumate. El a apreciat că „întreaga comunitate internațională a înțeles contextul și amenințările la care este supusă Republica Moldova” și Moldova se bucură de un „capital de simpatie fără precedent la nivel european și internațional”. „Acesta trebuie să fie în continuare fructificat, pentru a construi o Moldovă mai sigură, mai prosperă, mai europeană. Trebuie valorificat pentru a transforma Republica Moldova într-un stat  furnizor de stabilitate în regiune, în interesul cetățenilor săi și deopotrivă al Uniunii Europene”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Referitor la atacurile hibride la care este supusă Republica Moldova, premierul Ciucă a afirmat că acestea „pot fi combătute prin credibilitatea pe care cetățenii o au față de autoritățile statului, care se dobândește prin deciziile pe care le luăm, astfel încât cetățenii să vadă că Guvernul este interesat de măsuri economice, de creșterea investițiilor, de asigurarea stabilității sistemului energetic, de asigurarea cu combustibil pentru pe timp de iarnă - să avem un angajament pe termen mediu și lung”.

Mihaela Cibotaru
23/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii