Una caldă, alta rece de la FMI: economia moldovenească va stagna, chiar dacă autoritățile acționează corect

Ion Chișlea
14/08/2022
Misiunea FMI în frunte cu Ruben Atoyan, în discuții cu autoritățile Republicii Moldova/Foto:gov.md

Fondul Monetar Internațional (FMI) prognozează pentru anul 2022 o stagnare a Produsului Intern Brut real din Republica Moldova din cauza înrăutățirii perspectivelor economice globale, ruperii lanțurilor de aprovizionare și creșterii costurilor de producție. Situația, și așa anevoiaosă, este agravată de impactul secetei asupra sectorului agricol. În același timp, misiunea FMI declară că acțiunile întreprinse de autoritățile de la Chișinău sunt coerente și bine țintite.

O misiune a FMI, care a evaluat în perioada 20 iulie-8 august mersul programului de trei ani,  a apreciat activitatea Guvernului, însă a făcut prognoze mai puțin optimiste în ceea ce privește evoluția economiei.  

„Perspectivele creșterii economice sunt periclitate în continuare de riscuri. Creșterea mai bruscă decât s-a anticipat a prețurilor la resursele energetice, perturbările în livrarea resurselor energetice, creșterea prețurilor la produsele alimentare pe piețele internaționale, creșterea costurilor de trai și distanța mică de războiul din Ucraina ar putea duce la deteriorarea în continuare a situației economice și la scăderea încrederii, fapt care va impune necesitatea de luare a unor decizii dificile în materie de prioritizare a măsurilor de politici”, se spune într-un comunicat, publicat de FMI la finalul misiunii în Republica Moldova.

Pentru a menține încrederea populației, Fondul recomandă autorităților de la Chișinău implementarea cu fermitate a unui pachet de reforme cuprinzător cu susținerea în continuare a FMI și altor parteneri.

„Programul se implementează cu succes, în pofida șocurilor grave și intercorelate. Autoritățile au respectat toate criteriile de performanță, iar reformele în domeniul luptei cu corupția, promovării supremației legii, guvernanței bugetare și supravegherii sectorului financiar avansează rapid”, a constatat misiunea FMI.

Misiunea a mai punctat că indicatorii bugetari în prima jumătate a anului 2022 au rămas robuști în urma confluenței unor venituri bugetare mai mari și a granturilor, dar și datorită neexecutării pe deplin a cheltuielilor bugetare aprobate. FMI a mai constatat că  băncile moldovenești sunt bine capitalizate, lichide și profitabile, fapt ce a permis parcurgerea crizei curente într-o manieră satisfăcătoare.

Totodată, politica monetară, aplicată de Banca Națională a Moldovei a fost calificată drept „eficientă la ancorarea așteptărilor privind inflația”.

„De la începutul anului curent, BNM a ajustat politica monetară pentru a tempera efectele secundare ale unui nivel mai mare al inflației importate și ale întreruperilor în lanțurile de aprovizionare”, se spune în comunicatul organizației.

Potrivit lui Ruben Atoyan, șeful misiunii, care a purtat discuții la Chișinău, FMI a ajuns la un acord la nivel de experți cu autoritățile Republicii Moldova cu privire la politicile necesare pentru finalizarea primei evaluări a programului.

„Acest acord se preconizează a fi aprobat de Consiliul de directori executivi al FMI în luna septembrie anul curent după care Republica Moldova va putea accesa 20,65 milioane drepturi speciale de tragere (circa 27 milioane dolari SUA). Astfel, suma totală a debursărilor efectuate în cadrul programului se va ridica la circa 245 milioane dolari SUA”, a menționat Atoyan.

În total, în cadrul programului de trei ani, semnat la sfârșitul lui 2021, FMI urmează să finanțeze Republica Moldova cu o sumă de 790 milioane de dolari.

Ion Chișlea
14/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii