Victor Parlicov, despre gazoductul Ungheni–Chișinău: „Republica Moldova va fi obligată să accepte condițiile impuse de Gazprom la negocierea unui nou contract”

Anticoruptie.md
02/05/2019
Foto: agora.md

Expertul în energetică Victor Paralicov considecă că gazoductul Ungheni–Chișinău nu va fi terminat până la sfârșitul anului curent – termen-limită anunțat de Ministerul Economiei și Infrastructurii. Acest fapt, în opinia expertului, va pune Republica Moldova în situația să accepte condițiile Gazprom la negocierea unui nou contract pentru furnizarea gazului. Contractul în forma veche impus de Gazprom, termenul căruia expriră la 31 decembrie curent, lasă loc pentru finanțarea regimul autoproclamat de la Tiraspol.

„Au spus mai întâi că îl termină în 2016, apoi în 2017, în 2018 și, acum, în 2019. Eu sunt convins că nu va fi terminat niciodată și vom înghiți din nou același contract impus de Gazprom prin care se finanțează regimul autoproclamat de la Tiraspolul”, a menționat expertul într-un comentariu pentru Centrul de Investigații Jurnalistice.

Parlicov își argumentează punctul de vedere prin tergiversările interminabile legate de acest proiect și sprijinul acordat de Chișinău întreprinderilor care finanțează bugetul regimului de la Tiraspol. „La sfârșitul anului curent, Republica Moldova trebuie să semneze un alt contract cu Gazpromul. Prin urmare, vom merge la aceste negocieri fără alternativă și vom fi obligați să acceptăm contractul impus de Gazprom”, a explicat fostul director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.  

Realizarea proiectului Ungheni–Chișinău, declarat de interes național în R. Moldova, presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 kilometri, trei stații de predare a gazelor naturale – două în Chișinău și una în Ungheni – și dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici. Conform unor acorduri între autoritățile din România și Republica Moldova, această conductă de gaz trebuie să fie operațională la sfârșitul anului curent.

Potrivit unui raport financiar al Gazprom, datoria Moldovagaz față de gigantul rus în 2018 a crescut cu peste 320 milioane de dolari. Întreaga datorie de 6,21 miliarde de dolari este trecută la categoria „rezervă pentru pierderile la credite”. Peste 90% din această sumă o constituie cea a Tiraspoltransgaz, care nu plătește niciun sfanț, din 2006, pentru gazul consumat. În afară de cele 6,21 de miliarde de dolari, Moldovagaz trebuie să întoarcă alte 1,2 miliarde cesionate de Gazprom în 2005 companiei fiice, Factoring Finance.     

Anticoruptie.md
02/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii