VIDEO// Aduşi de Ilan Şor, dar s-au pronunţat pentru Igor Dodon. Revendicările protestatarilor de duminică

Julieta Saviţchi
18/09/2022
CIJM

Mai mulţi participanţi la protestul antiguvernamental, organizat duminică la Chişinău de către Partidul Şor, nu au putut să spună pentru ce protestează, iar unii au refuzat să fie filmaţi, întorcând spatele.

Deşi Igor Dodon şi conducerea Partidului Socialiştilor au declarat că nu se alătură protestului organizat de Partidul Şor, mai mulţi protestatari au spus că au venit să protesteze pentru Dodon.

„Jos Maia Sandu, jos Gaviliţa, jos Grosu, jos Alaiba, jos toată banda. Au transmis la televizor şi am venit. La iarnă o să îngheţăm. Poate o să fie gaz, dar o să coste atâta, că nu o să le ajungă bani să plătească”, ne-a declarat un bărbat din satul Todireşti, raionul Aneinii Noi. Întrebat cine ar putea să înlocuiscă actuala guvernare, bărbatul a zis că Igor Dodon. „Are echipă de tehnici, pregătită. El precis că va rezolva cu gazul. De ce nu a făcut nimic cât a fost la guvernare? Pentru că a fost puţin. Doar 5 minute putea să spună ceva. Îl conducea Plahotniuc cu bandiţii lui”, a precizat locuitorul din Todireşti.

O femeie de etnie romă din satul Vulcăneşti, raionul Nisporeni, a spus că a mers pe jos 70 de kilometri, împreună cu alţi romi din raionul Nisporeni, ca să protesteze împotriva majorării preţurilor. Femeia nu a put să se expună exact pe cine ar dori să vadă la conducerea ţării. „Vrem să o dăm jos pe Maia Santa. Nimeni n-o mai vrea pe Santa. Să vină Anişor. Şi Dodon să vină”, ne-a declarat femeia.

La protest au fost văzuţi mai mulţi minori, unii însoţiţi de părinţi, iar alţii erau singuri.

Foto CIJM
Foto CIJM

Protestatarii erau călăuziţi de către anumite persoane, care îi îndrumau ce să facă şi nu le permiteau să vorbească cu jurnaliştii.

Partidul Şor susţine că la protestul de duminică au fost peste 40.000 de mii de participanţi, în timp ce poliţia estimează că numărul lor nu a depăşit cifra de 6500.

Seara, protestatarii veniţi din raioane au plecat acasă cu transportul pus la dispoziţie de Partidul Şor. În Piaţa Marii Adunări Naţionale au fost instalate câteva corturi, fiind anunţate proteste non-stop până guvernarea îşi va da demisia. Teritoriul împânzit cu corturi a fost numit de organizatorii protestului Oraşul schimbării, iar şef a fost numit Radu Buşilă, primarul satului Piatra din raionul Orhei.

Coloane de autocare, parcate duminică pe străzile din capitală

Un protestatar ne-a declarat că i s-a promis o remunerare de 2000 de lei dacă va rămâne să protesteze noaptea.

Julieta Saviţchi
18/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii