VIDEO // Doi membri ai CSM, Dorel Musteață și Victor Micu, sub controlul ANI, după ce și-au acordat lor înșiși grade superioare de calificare

Ilie Gulca
17/01/2022
 Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață și Victor Micu

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat proceduri de control privind regimul juridic al conflictelor de interese în cazul a doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) –  Dorel Musteață și Victor Micu. Inspectorul de integritate îi suspectează pe cei doi că au votat „pentru” în cadrul unei ședințe a CSM în vederea acordării lor înșiși a gradului I de calificare în calitate de judecători ai Curții Supreme de Justiție.    

În cadrul ședinței CSM din 29 noiembrie 2021, cei doi judecători au votat împreună cu ceilalți membri pentru atribuirea unor grade de calificare, ei înșiși fiind vizați de decizia cu pricina.

Autoritatea s-a autosesizat în urma publicării imaginilor video în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” a Jurnal TV pe 9 decembrie 2021 la care a participat președinta ANI, Rodica Antoci.

În urma examinării circumstanțelor de fapt constatate, a informațiilor furnizate de sistemul informațional e-Integritate a imaginilor video, inspectorul de integritate a remarcat existența bănuielii rezonabile de a presupune că Dorel Mustață și Victor Micu au încălcat regimul juridic al conflictelor de interese.

Viorel Musteață a fost detașat ca membru al CSM din funcția de judecător al Judecătoriei Chișinău pentru perioada 1 august 2018–1 august 2022. Pe 16 iulie 2019, el a fost desemnat în calitate de președinte interimar al Consiliului.

În 2021, a fost numit în funcția de judecător în cadrul Curții Supreme de Justiție până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani.

Solicitat de reporterii Portalului Anticoruptie.md să comenteze decizia inspectorului de integritate, Dorel Musteață a refuzat, spunând că „era de așteptat acest lucru”.

La rândul său, Victor Micu a fost numit, în 2017, în funcția de judecător în cadrul Curții Supreme de Justiție până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani.

Pe 23 ianuarie 2018, el a fost ales în calitate de președinte al CSM, iar pe 16 iulie 2019, după criza politică, a fost revocat, exercitând în continuare funcția de membru al CSM.

Victor Micu a declarat reporterilor Jurnalt TV că nu vede în acest caz niciun conflict de interese: „Nu este prevăzută o altă procedură pentru asemenea situații. Nu are cine să acorde nicio altă instituție în afară de consiliu”. 

Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, este pentru a doua oară subiect al unui control din partea ANI. În iulie 2020, Autoritatea a emis un act de constatare în privința acestuia, care ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităților. El a fost acuzat că a deținut concomitent funcția de membru al CSM și cea de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției.

„În conformitate cu legislația privind Consiliul Superior Magistraturii, instituția desemnează judecătorii în Consiliul INJ, iar cei care sunt detașați din funcția de judecător la CSM nu dispun de dreptul de a accede în cadrul acestui Consiliu”, a remarcat atunci inspector de integritate.

Ilie Gulca
17/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii