VIDEO// Raportul Comisiei Laundromat: Inga Grigoriu a explicat cum au fost spălate 22 de miliarde de dolari din Rusia prin intermediul Republicii Moldova. Platon, Plahotniuc și Șor printre cei implicați

Anticoruptie.md
09/07/2021

Deputata PPDA, Inga Grigoriu, a prezentat vineri raportul „Comisiei Landromat” care a analizat mijloacele și schemele prin care 22 de miliarde de dolari americani au fost spălați în Republica Moldova.

„Veaceslav Platon a relatat fragmentat cum anume a implementat schema de elitizat a mijloacelor ilicite originare din Federația Rusă tranzitându-le prin Republica Moldova spre jurisdicții străine. De asemenea, a confirmat că modificările la cadrul normativ a făcut posibil ca autorii tipologiei să suporte costuri mai puține și a adus ca exemplu plafonarea taxei de stat în instanțele de judecată. El a confirmat că dacă nu era scandal în anul 2014, această operațiune ar fi continuat chiar și până în prezent, dacă nu eram anumite schimbări în anul 2015”, a declarat deputata PPDA.

Ea a mai spus că în următoarea legislatură parlamentară trebuie cercetat dacă au avut loc spălări de bani după aceeași schemă după 2015 și cine anume sunt beneficiarii finali.

„Pe parcursul lucrărilor comisiei au fost constatate și alte scheme de spălări de bani prin contracte fictive și altele”, a mai spus Inga Grigoriu.

Ea a mai spus că raportul Comisiei de ancheta va deveni public. „Este o analiză complexă a acelor ani în baza răspunsurilor primite de la organele competente ale statului cu activitate pentru prevenirea spălărilor de bani”, a mai spus ea. Raportul se bazează pe patru piloni care explică precis evenimentele din acești ani. Deputata a afirmat că menirea raportului este să arate inacțiunea instituțiilor statului și metodele prin care au fost modificate legi pentru a înlesni schema de spălare a banilor.

Grigoriu a explicat că o parte din bani au fost spălați prin segmentul transnistrean și cum au fost falimentate întreprinderi regionale prin atacuri raider. Comisia a mai găsit conexiuni ale acestor acțiuni și cu „furtul miliardului”. Schema a funcționat prin intepuși, companii naționale și unele înregistrate în zone offshore.

„Cetățeni ai Ucrainei avea misiunea de a depune cereri de chemare în judecată în numele entităților juridice creditoare cu scopul de a fi emise ordonațele judecătorești către executorul judecătoresc ales de către creditor. Apoi toate ordonanțele erau executate doar într-o singură bancă din Republica Moldova, iar mijloacele financiare era încasate forțat nu de la cei care aveau datori, ci din conturile băncilor corespondente din Federația Rusă, acestea neavând statu de dator în contractele fictive, dar care procesau plăți în numele lor la ordinele fiduciarilor indicați în ordonanță.

Ea a mai spus că rolul executorilor judecătoreștei era unul important în implementarea operațiunii. Cinci executori judecătorești era contractați de către cele 20 de companii creditoare înregistrate în zone offshore care se regăsesc și în alte scheme făcute în Moldova. Printre ele se numără

Printre ele se numără RONIDA INVEST LLP, MIRABAX INVESTMENTS LIMITED, CHESTER NZ LIMITED, ZORBAINTERNATIONAL, SEABON LIMITED, WESTBURN ENTERPRISES LIMITED, PR- VERT SYSTEM LIMITED, VALEMONT PROPERIES LTD, CALDON HOLDINGS LIMITED ș.a.

Potrivit raportului Kroll, entitățile juridice menționate, ar fi conexe grupurilor de companii afiliate lui Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

Între anii 2010-2014, în baza a 36 ordonanțe judecătorești din conturile corespondente a 20 bănci din Federația Rusă deținute la B.C. “Moldindconbank” S.A., au fost încasate forțat mijloace bănești în valoare de 22.013.152.564 de dolari americani.

Ordonanțele au fost aplicate de către 5 executori judecătorești din Republica Moldova, iar banii au fost transferați în conturile curente a 20 companii offshore deschise la B. C. MOLDINCONBANK S.A. și TRASTA KOMERCBANKA, Letonia.

Apoi, mijloacele financiare au fost transferate către persoane fizice și juridice cu conturi deschise în bănci comerciale din circa 60 de țări. Operațiunile bancare contau în scoaterea capitalului financiar din Federația Rusă către zone offshore prin utilizarea sistemului bancar moldovenesc.

Conform unor estimări efectuate de organele competente naționale și internaționale, circa 400 miliarde dolari proveniți din activități ilicite pe teritoriul Federației Ruse, au avut drept destinație finală jurisdicții din cadrul Uniunii Europene, SUA, China, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Australia, Marea Britanie, Ucraina, Cipru, Argentina, Barbados, Belize, Canada, Egipt, Grecia, India, Indonezia, Insulele Man, Israel, Japonia, Kazahstan, Malaiezia, Malta, Mauritius, Noua Zeelandă, Singapore, Africa de Sud, Coreea de Sud, Sri Lanka, Taiwan, Uruguay, Vietnam.

 

 

 

 

 

 

 

Anticoruptie.md
09/07/2021Become a Patron!

Comentarii