VIDEO// Spânu: „Dacă Republica Moldova cumpăra gaz de pe piață la prețul de sub 1.000 de dolari cum este acum, tariful trebuia să fie de aproximativ 23 de lei”

Mădălin Necșuțu
12/11/2021

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a prognozat, joi seara în cadrul unei emisiuni televizate că se așteapta ca prețul la gaze să nu scadă spre un plafon de dinaintea crizei gazelor din ultimele luni până undeva spre luna aprilie 2022, iar prețul de acum de circa 11 lei este unul care ar fi putut fi și mai mare. 

„Nu ne-am dorit să creăm panică în rândul societății, or dacă nu aveam un contract semnat, noi vorbim acum de un tarif care și așa este mare pentru populație, dar dacă nu ajungeam la o înțelegere, tariful trebuia să fie de 23 de lei. Dacă Republica Moldova cumpăra gaz de pe piață la prețul de circa 1.000 de dolari cum este acum, tariful trebuia să fie de aproximativ 23 de lei. Că am ajuns la un tarif de 11 lei, care, repet încă o dată, este un tarif extrem de mare pentru sărăcia în care se află țara noastră și de asta am venit cu pachetul de ajutor pentru oameni. Este un pachet foarte consistent”, a declarat Spânu.

Spânu a mai spus că tariful din această lună este stabilit în funcție de prețul de cumpărare a gazului.

„Dacă prețul de achiziție va scădea, vom avea o revedere a acestui tarif. În ultimele zile, prețurile pe piața internațională au început să crească din nou, sunt sub 1000 de dolari mia de metri cubi. Dacă analizăm prețurile la bursă, vedem că o scădere considerabilă este așteptată abia în luna aprilie”, a declarat Spînu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” difuzată de JurnalTV.

El a mai spus că nu poate dezvălui formula de calcul a prețului gazelor, deoarece acesta reprezintă un secret comercial.

„Formulele de calcul sunt secrete pentru toți. Prețul de achiziție a gazului este public, se regăsește în documentele ANRE, doar formula de calcul este secretă. Conform contractului, sunt stabilite niște volume lunare și anuale până în luna octombrie 2022. Legislația permite ca Energocom sau o altă companie să poată cumpăra gaze din altă parte și să le livreze consumatorilor. Dacă prețul la gaz își revine și vom avea o piață competitivă, s-ar putea să avem și alte companii care să cumpere și să aducă gaz și să găsească clienți cărora să-l vândă”, a mai precizat el.

Prețul cumprării gazelor de către Republica Moldova de la Gazprom pentru luna în curs se cifrează undeva la valoare de 450 de dolari pentru mia de metri cubi, iar în baza acestui Moldovagaz a calculat un tarif de 11,08 lei cu tot cu TVA pentru un metru cub de gaz. O parte din acest preț va fi suportat de stat prin compensații care vor fi acordate în funcție de consumul lunar al fiecărei gospodării.

Mădălin Necșuțu
12/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii