Volodimir Zelenski, despre provocările din Transnistria: „Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația. Ucraina este pregătită să riposteze”

Cornelia Cozonac
01/05/2022
Captura

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, sâmbătă, că forțele armate ucrainene sunt pregătite pentru o eventuală concentrare de efective rusești în regiunea tranistreană a Republicii Moldova. Zelenski a calificat ultimile incidente din regiune drept o încercare de a destabiliza situația în teritoriul temporar ocupat al Republicii Moldova.

Zelenski a declarat după o întâlnire cu directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, la Kiev, că împărtăşeşte pe deplin evaluarea situaţiei făcută de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a spus, după ședința SIS,  că recentele incidente din regiunea transnistreană ar fi rezultatul unor tensiuni între diferite grupări din stânga Nistrului care urmăresc destabilizarea în regiune, scrie Radio Europa Liberă.

Volodimir Zelenski a precizat: „Înțelegem clar că acesta este unul dintre pașii Federației Ruse. Serviciile speciale lucrează deja acolo. Nu este vorba doar de știri false. Este clar de ce – să destabilizeze situația din regiune, să amenințe Moldova. Le transmite că, dacă Moldova va sprijini Ucraina, vor fi urmați anumiți pași”.

La începutul acestei săptămâni în regiunea tranistreană au avut loc mai multe incidente cu explozibil. Luni a fost efectuat un  atac cu grenade asupra sediului așa-numitului minister al securităţii de la Tiraspol. În clădire nu se aflau persoane și nimeni nu a avut de suferit. Alte două atacuri au deteriorat, marți dimineața, două antene de radiotelecomunicaţii din localitatea Maiac, raionul Grigoriopol, din stânga Nistrului. Presa a scris ulterior că cele două antene erau nefuncționale. Serviciul de Securitate al Ucrainei a calificat exploziile de la Tiraspol „drept o provocare pusă la cale de FSB-ul rusesc ca să justifice războiul de pe teritoriul Ucrainei sau să implice Transnistria în exerciții contra Ucrainei”. 

Regiunea transnistreană s-a separat în mod abuziv în 1992 în urma unui război, sprijinit de armata Federației Ruse. De atunci Republica Moldova nu controlează regiunea separatistă, pe teritoriul căreia staționează o unitate militară a Federației Ruse. În martie anul curent, Parlamentul European a declarat regiunea transnistreană a Republicii Moldova drept teritoriu ocupat de Federația Rusă.

Cornelia Cozonac
01/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii