„Vom finaliza și partea a doua a acestui chestionar”. Republica Moldova va depune cea de-a doua parte a chestionarului cu întrebări de la UE

Mădălin Necșuțu
04/05/2022

Republica Moldova se pregătește să depună în câteva zile cea de-a două parte de răspunsuri cuprinse în chestionarul de la UE, a declarat miercuri, președintele Maia Sandu, în cadrul unei conferințe comune de presă cu președintele Consiliul European Charles Michel.

„Pe data de 22 aprilie am transmis Comisiei Europene prima parte a chestionarului completat de aderare la UE. În zilele următoare vom finaliza și partea a doua a acestui chestionar. Sperăm să primim avizul pozitiv al instituțiilor europene la cererea de aderare a Republica Moldova”, a spus Maia Sandu.

Ea a mai adăugat că Republica Moldova nu caută scurtături sau concesii de procedură. „Dar vrem să oferim cât mai curând cetățenilor noștri viitorul pe care îl merită – un viitor în familia statelor europene”, a mai spus ea.

La rândul său, Charles Michel, a declarat miercuri la Chișinău că spre finele lunii iunie, Comisia Europeană va da un aviz pentru primul set de răspunsuri din chestionarul pentru Republica Moldova ce a fost deja completat și trimis pe 22 aprilie la Bruxellles. Api, a completat el, va aduce chestiunea în discuția liderilor europeni.

De asemenea, Republica Moldova va primi din partea Uniunii Europene echipamente militare pentru dotarea armatei în scopuri de apărare.

„Vom ajuta Republica Moldova să-și consolideze reziliența și să facă față efectelor crizei agresiunii ruse din Ucraina. Anul trecut am anunțat o susținere de șapte milioane euro pentru echipamente, în acest an planificăm să majorăm susținerea pentru R. Moldova, oferind forțelor armate echipamente suplimentare, vom consolida coeziunea socială și împotriva atacurilor cibernetice”, a declarat Charles Michel.

El nu a dorit să ofere detalii despre ce mai exact urmează să primească în materie de armament armata Republicii Moldova. Însă a insistat că UE nu dorește nicio escaladare a tensiunilor în Republica Moldova cu referire la regiunea separatistă transnistreană și recentele provocări ce au avut loc acolo săptămâna trecută.

„Acesta este un moment definitoriu pentru R. Moldova și pentru Europa. Republica Moldova a fost afectată de incidente provocare și atacuri. R. Moldova a primit un număr enorm de refugiați. Susținerea noastră economică și politică va continua”, a explicat el.

„Este foarte important să evităm orice escaladare și vrem să menținem stabilitatea în Republica Moldova”, a dclarat Charles Michel.

La rândul ei, șefa statului de la Chișinău a declarat că în acest moment sunt că nu există niciun pericol dinspre regiunea separatistă transnistreană. În cazul în care vor apărea anumite provocări, Chișinăul este pregătit pentru o serie de răspunsuri adecvate.

 

Mădălin Necșuțu
04/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii