Votat cu scandal: Vârsta de pensionare se va majora treptat

Julieta Saviţchi
06/12/2021

Majoritatea parlamentară a votat în a doua lectură, cu 53 de voturi, proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii. Amendamentele votate luni anulează  prevederile Legii din 2020 și revine la graficul de majorare a vârstei de pensionare, aprobat în 2018. Procedura de votare a avut loc în timp ce deputaţii socialişti şi comunişti au blocat tribuna centrală Parlamentului, în semn de protest faţă de majorarea vârstei de pensionare.

 Astfel, de la 1 ianuarie 2022, vârsta de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar pentru femei, de la 1 iulie 2022 - va fi de 60 de ani. Vârsta de pensionare pentru femei va crește gradual până la 63 de ani în 2028. 

Amendamentele votate astăzi mai stipulează dreptul de a ieși la pensie la orice vârstă pentru toți cei care au avut o carieră lungă și o creștere reală a pensiilor. Pensiile nu vor fi doar indexate în funcție de creșterea prețurilor, dar vor fi imajorate şi în funcție de creșterea economică.

Deputatul PAS, Dan Perciun, unul din autorii Legii votate luni în lectură finală, a declarat anterior că majorarea vârstei de pensionare era necesară pentru a evita un colaps al sistemului.  

„Cu toții ne-am dori să putem ieși la pensie cât mai repede, dar trebuie să ținem cont și de circumstanțele obiective care s-au creat după 30 de ani de hoție. Avem un raport salariați/pensionari în scădere. 1.38 salariați reveneau fiecărui pensionar în 2014, în 2021 doar 1.2. În următorii 20 de ani ponderea persoanelor cu o vârstă mai mare de 60 de ani va depăși 32.3%, iar a celor cu vârsta mai mare de 65 de ani 24.4%. Avem deja un buget de asigurări sociale subvenționat masiv din bugetul de stat. Ne confruntăm cu aceleași probleme cu care se confruntă toate țările din regiune, inclusiv țări mult mai bogate decât noi, care chiar și așa s-au văzut nevoite să majoreze vârstele de pensionare”, a argumentat deputatul. 

Datele statistice arată că speranța de viață în Moldova la 60 de ani este de 16.3 ani în cazul bărbaților și 20.63 ani în cazul femeilor. În Rusia unde bărbații se pensionează la 65 de ani, speranța de viață la 60 de ani e de 16.8.


 

Julieta Saviţchi
06/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii