Votat în prima lectură. Tot mai aproape de crearea unei instanțe de judecată specializate pe cauze de corupție

Anticoruptie.md
01/12/2023
voxjust.md/

Legislativul a adoptat în primă lectură, în cadrul ședinței de joi, 30 noiembrie, proiectul înaintat de Președinta Maia Sandu, care prevede crearea Judecătoriei Anticorupție. Instanța va examina toate cauzele penale de corupție sau conexe, precum și legalitatea actelor emise de Autoritatea Națională de Integritate. 

Potrivit proiectului, sistemul judecătoresc anticorupție va include trei componente: Judecătoria Anticorupție, Colegiul anticorupție al Curții de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție.

Așadar, după examinarea în fond a dosarelor în cadrul Judecătoriei Anticorupție, recursurile împotriva hotărârilor vor fi judecate la Colegiului anticorupție din cadrul Curții de Apel Chișinău. La Judecătoria Anticorupție vor activa 15 judecători, la Colegiul anticorupție șase. Este de menționat faptul că nu vor putea fi numite în aceste funcții persoanele care, în ultimii șapte ani, au activat în cadrul Procuraturii Anticorupție.

Judecătorii Anticorupție și ai Colegiului anticorupție al Curții de Apel Chișinău vor fi selectați prin concurs public, organizat în două etape – preselecția candidaților de către o comisie instituită ad-hoc de Consiliul Superior al Magistraturii și selecția candidaților de către CSM din rândul candidaților eligibili. Comisia de preselecție instituită ad-hoc de CSM va fi formată din șase membri – trei experți internaționali propuși de partenerii de dezvoltare și trei reprezentanți ai societății civile, numiți de CSM. După ce va desemna câștigătorii concursului public, CSM va înainta Președintelui Republicii Moldova propunerea de numire sau de transfer în funcție a judecătorilor. Aceștia vor putea fi numiți sau transferați pe un termen de șase ani.  

Inițiativa legislativă urmează a fi examinată de Parlament și în lectura a doua.

Anticoruptie.md
01/12/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii