Zelenski ia măsuri radicale la Kiev: i-a demis pe șeful SBU și Procurorul general. Serviciile speciale ucrainene, penetrate de ruși

Mădălin Necșuțu
18/07/2022

Președintele Volodimir Zelenski l-a demis pe procurorul general Irina Venediktova și pe șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Ivan Bakanov. Potrivit unui decret publicat dumincă de Biroul Președintelui, adjunctul lui Venediktova, Oleksi Simonenko a fost numit procuror general interimar, în schimb înlocuitorul lui Bakanov nu a fost încă anunțat, relatează Kyiv Independent.

Venediktova este prima femeie care a ocupat postul de procuror general. Ea a fost numită în primăvara anului 2020. În timpul mandatului său, Venediktova a fost supusă unor critici dure din partea activiștilor anticorupție și a presei, care au evidențiat eșecul ei de a urmări în justiție înalte persoane. cazuri de profil și rolul biroului ei în sabotarea investigațiilor de corupție împotriva persoanelor afiliate lui Zelenski, inclusiv a membrilor partidului și ai administrației sale.

Prietenul din copilărie și angajatul de lungă durată al lui Zelenski, Bakanov, a fost numit în august 2019. Înainte de a intra în politică, Bakanov a fost avocat și manager de top la compania de divertisment a lui Zelenski Kvartal 95.

Cu săptămâni înainte de demitere, au circulat zvonuri că Zelenski ar fi vrut să-l concedieze pe Bakanov pentru că nu a răspuns în mod adecvat la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Decretul spunea că Bakanov a fost demis pentru neglijarea îndatoririlor sale, ceea ce a dus la victime umane sau alte consecințe grave, conform Statutului disciplinar al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Până astăzi, au fost înregistrate 651 de proceduri penale privind înalta trădare și activități de colaborare ale angajaților parchetelor, organelor de anchetă preliminară și altor agenții de aplicare a legii”, a spus Zelenski într-o adresă din 17 iulie, la o oră după încheierea a anunţat concedieri.

Peste 60 de angajați ai Procuraturii Generale și ai Serviciului de Securitate au rămas pe teritoriile ocupate de ruși și au colaborat cu rușii, a adăugat Zelenski.

„O astfel de serie de crime împotriva fundamentelor securității naționale a statului și legăturile care au fost înregistrate între angajații forțelor de securitate ale Ucrainei și serviciile speciale ale Rusiei ridică întrebări foarte serioase despre liderii relevanți”, a spus Zelenski. .

Ivan Bakanov, „prietenul din copilărie” al lui Zelenski

Bakanov a fost mult timp văzut ca unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Zelenski. Cei doi se cunosc din copilărie, acolo unde au crescut în același cartier din Krivoi Rog, un oraș din regiunea Dnipropetrovsk.

Avocat de studii, Bakanov a lucrat pentru companiile de producție TV ale lui Zelenski. În registrele companiilor ucrainene, el a fost listat ca director al acestora. Potrivit Pandora Papers, publicate în octombrie 2019, Bakanov era și proprietarul unor companii offshore legate de Zelenski.

Bakanov a fost șeful legal al Servitorului Partidului Poporului al lui Zelenski. Când Zelenski a devenit președinte în mai 2019, l-a numit pe Bakanov șef interimar al Serviciului de Securitate al Ucrainei, iar când a câștigat majoritatea în Parlament mai târziu în acel an, l-a numit pe Bakanov ca șef al agenției.

Cu toate acestea, domnia sa de trei ani ca șef al uneia dintre cele mai puternice instituții din Ucraina a fost afectată de controverse.

ONG-urile din domeniul luptei anticorupție și donatorii străini ai țării au cerut de multă vreme reforme radicale ale Serviciului de Securitate, SBU. Opinia generală este că agenția secretă cu puteri vaste este afectată de corupție.

În martie 2020, Zelensky a înaintat un proiect de lege de reformă a SBU către Rada Supremă de la Kiev. Prima versiune, care a fost elaborată sub supravegherea lui Bakanov, a fost criticată de societatea civilă pentru că a extins puterile SBU în loc să le limiteze. Reforma până la urmă nu a mai fost făcută.

Printre scandalurile care au implicat atât agențiile lui Bakanov, cât și cele ale lui Venediktova a fost presupusa lor sabotare a unei anchete de luare de mită împotriva lui Oleg Tatarov, șef adjunct al biroului lui Zelenski.

Venediktova a blocat acuzațiile împotriva lui Tatarov de două ori, înlocuind un grup de procurori desemnați în caz. Apoi, ea a luat cazul de la Biroul Național Anticorupție al Ucrainei, cunoscut sub numele de NABU, și l-a predat SBU al lui Bakanov, după care cazul s-a destramat.

Probleme pentru Bakanov au început să apară la scurt timp după ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei.

În aprilie, Zelenski i-a destituit pe doi generali de top ai Serviciului de Securitate – Andrei Naumov și Serghei Krivoruciko – pentru că „și-au încălcat jurământul și și-au trădat patria”, potrivit președintelui. Naumov a fost fostul șef al securității interne a SBU, în timp ce Krivoruciko a condus Serviciul de securitate din regiunea Herson, unde invazia rusă a avut un succes deosebit.

Pe 16 iulie, Biroul de Investigații de Stat a declarat că un oficial de rang înalt al Serviciului de Securitate a fost arestat pentru scurgeri de informații și informații clasificate către serviciile speciale ruse.

Deși Biroul nu a precizat numele oficialului, Ukrainska Pravda l-a identificat drept Oleg Kulinici, fostul șef adjunct al SBU din Crimeea.

Președintele Volodimir Zelenski l-a numit pe Kulinici în octombrie 2020 și l-a concediat pe 2 martie a acestui an. Zelenski a făcut referire la cazul lui Kulinici, fără a-l identifica pe nume, în adresa sa video din 17 iulie, în care explica concedierea lui Bakanov și Venediktova.

Irina Venediktova, principalul procuror loial al lui Zelenski

De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Venediktova s-a poziționat ca lider al investigațiilor asupra crimelor de război rusești.

Dar chiar înainte de invazie, ea a fost acuzată că a analizat cazuri împotriva oficialilor de rang înalt și a parlamentarilor suspectați de corupție, cum ar fi șeful Tribunalului Administrativ Districtual Kiev Pavlo Vovk, adjunctul șefului de cabinet al lui Zelensky, Tatarov, și membri ai parlamentului care îi reprezintă pe Zelensky. parte.

În 2021, Venediktova a făcut presiuni asupra Kyiv Post, un ziar ucrainean în limba engleză, în legătură cu articolele critice pe care le-a publicat despre dosarul ei ca procuror, potrivit fostului redactor-șef al ziarului. La câteva luni după campania ei de presiune, pe care Venediktova a negat să o conducă, proprietara a închis postul Kyiv Post și a concediat întregul personal al acestuia.

Redacția concediată a Kyiv Post a fondat Kyiv Independent în noiembrie 2021 pentru a-și continua misiunea de a ține lumea informată despre Ucraina.

Oleksi Simonenko, înlocuitorul Venediktovei

Symonenko, numit procuror general interimar pe 17 iulie, are un trecut controversat.

În 2020, el a folosit o hotărâre a Tribunalului Districtual Pechersk din Kiev ca pretext pentru a lua un dosar de luare de mită împotriva șefului de personal adjunct al lui Zelenski, Oleg Tatarov, de la Biroul Național Anticorupție al Ucrainei, independent din punct de vedere politic. Cazul a fost dat Serviciului de Securitate al lui Bakanov din Ucraina, care l-a îngropat.

NABU consideră că transferul cazului Tatarov este ilegal. Conform legislației ucrainene, cazul de luare de mită Tatarov intră exact în jurisdicția sa, potrivit NABU.

În 2021, Simonenko a participat la o petrecere de naștere organizată de Tatarov, potrivit unei investigații a site-ului de știri Ukrainska Pravda.

Demiterile au coincis cu apelul lui Zelenski de numire a procurorului șef anticorupție.

Procurorul șef anticorupție supraveghează toate cazurile urmărite de NABU.

Numirea unui procuror independent care este liber de influența politică a fost una dintre cerințele cheie ale partenerilor și donatorilor occidentali ai Ucrainei. Este, de asemenea, o condiție pentru potențiala aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Selecția aproape s-a încheiat în 2021, dar membrii comisiei pro-guvernamentale au blocat în mod repetat numirea câștigătorului concursului, detectivul NABU Oleksandr Klimenko, care a obținut cel mai mare punctaj. Klimenko este considerat independent.

Postul de procuror-șef anticorupție este vacant din 2020, ceea ce i-a permis lui Venediktova să-și îndeplinească atribuțiile de procuror anticorupție. Drept urmare, ea a blocat toate cazurile majore de corupție de atunci, potrivit activiștilor anticorupție.

Zelenski a mai spus că ar trebui accelerată selecția unui nou șef al NABU. Mandatul șefului biroului, Artem Sitnik, a expirat în aprilie, dar selecția înlocuitorului său nu a fost încă lansată.

Mădălin Necșuțu
18/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii