Zelenski: „Nu vedem un pericol prea mare din partea Transnistriei. Acolo pot lupta cel mult trei mii de oameni”

Ion Chișlea
13/05/2022
Volodymyr Zelensky

Ucraina nu consideră drept serioasă amenințarea unei ofensive de pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova, controlată de Federația Rusă. Președintele Volodimir Zelenski a declarat acest lucru într-un interviu acordat canalului TV italian Rai 1, scrie Evropeiska Pravda.

"Poate veni un atac din Transnistria, oamenii de acolo sunt controlați sută la sută de Rusia. Militarii de acolo sunt atât cetățeni locali, cât și ruși. Pot aduna o grupare de până la 15.000, dar nu sunt suficient de pregătiți. Ei nu au granițe cu Federaţia Rusă, doar cu noi şi Republica Moldova. Acolo pot ajunge întăriri doar printr-un desant pe calea aerului”, a spus Zelenski.

„Dacă această grupare atacă, nu ne este foarte frică de ei, pentru că din acești 15.000 de oameni sunt capabili să lupte cel mult 3.000. Aceasta poate fi o provocare, dar nu vedem prea multă amenințare acolo”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Reamintim că după 22 aprilie, când un reprezentant al armatei ruse a spus că sarcina trupelor ruse în „faza a doua a operațiunii speciale” în Ucraina este de a stabili „controlul deplin asupra Donbassului și a sudului Ucrainei” și să intre în Transnistria în regiune au avut loc, o serie de atacuri teroriste, nefiind înregistrate victime.

Pe 7 mai, Transnistria a raportat noi explozii într-un sat de lângă granița cu Ucraina. Pe 12 mai a fost înregistrat un nou incident, fiind incendiat comisariatul militar din Tiraspol.  Toate acestea sunt considerate de către autoritățile moldovenești provocări care își au originea în regiunea separatistă.

 

Ion Chișlea
13/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii