Zi istorică// Limba română, stăpână la ea acasă

Anticoruptie.md
24/03/2023
Colaj CIJM

Legea care stabilește că limba oficială a Republicii Moldova este româna a intrat în vigoare, vineri, după ce a fost publicată în „Monitorul Oficial” al Republicii Moldova. Evenimentul pune punct unor zeci de ani  în care subiectul denumirii limbii a fost folosit în jocurile de culise politice, în pofida unei opinii consolidate a mediului academic.

Promulgată în data de 23 martie curent de președinta Maia Sandu, Legea nr. 52 pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale a fost publicată  în „Monitorul Oficial”.

„Astăzi am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română. Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene”, a spus Sandu.

Proiectul prevede ca atât în Legea Supremă, cât și în textul legilor cuvintele „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă” să fie substituite cu glotonimul „limba română”.

Principalul argument al autorilor inițiativei, deputații PAS, a fost hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013, prin care sintagma „limba moldovenească” a fost modificată în „limba română”. Respectiv, implementarea acestei hotărâri presupune modificări atât în textul altor hotărâri, cât și în Constituție.

„Art. I. – În textul legilor R. Moldova:

1. Cuvintele „limba moldovenească”, la orice formă gramaticală, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.

2. Cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă”, la orice formă gramaticală, în cazul în care se are în vedere limba de stat a Republicii Moldova, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.

Art. II.– Se constată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alineatul (1) din Constituția Republicii Moldova.

Art. III. – În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun în sensul prezentei legi.”, se precizează în inițiativa înregistrată. 

Anticoruptie.md
24/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii