Ziua Procuraturii, sărbătorită în premieră fără distincţii pentru acuzatori

Julieta Saviţchi
29/01/2023
Foto simbol

Acuzatorii sărbătoresc duminică aniversarea a 31-a de la formarea Procuraturii moldoveneşti. În acest an, este în premieră când Ziua Procuraturii nu este sărbătorită cu fast şi nu au fost oferite distincţii acuzatorilor.

Motivul este că organul de autoadministrare al acuzatorilor, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), nu a aprobat lista celor propuşi pentru distincţii, deoarece nu s-a putut convoca în şedinţă din lipsă de cvorum. Trei membri ai CSP care nu sunt desemnaţi din rândul procurorilor, Andrei Cebotari şi Lilia Potâng, aleşi din partea societăţii civile, şi ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco nu au făcut act de prezenţă.

„Vom împărți medalii și fără ziua procurorilor, atunci când vom vedea performanțe și rezultate pe dosare de rezonanță. Acuma nu văd merite deosebite pentru care ar trebui premiați. Și bocetul membrilor procurori din CSP în fiecare zi cu declarații de presă nu mă face să-mi schimb poziția”, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md Andrei Cebotari.

Astfel, în acest an, conducerea Procuraturii Generale şi GSP s-au limitat la mesaje de felicitare.

„Diligența, onoarea și aspirația permanentă de consolidare a performanței profesionale trebuie să rămână întotdeauna pilonii centrali în valorificarea angajamentului asumat și să reprezinte garanția hotărârilor obiective și echitabile. Vă dorim ca această zi, deosebită prin simbolismul său, să fie prilej pentru o introspecție asumată, privind realizarea angajamentului profesional, care să genereze sentimentul că ceea ce faceți are valoare și se aliniază înaltelor standarde ale statutului deținut”, le-a urat CSP acuzatorilor.

„Dragi colegi, cei care cu aportul vostru pe fiecare domeniu de activitate contribuiți la buna funcționalitate a Procuraturii prin hărnicie, devotament, integritate și curaj, Vă felicit cu sărbătoarea profesională și Vă mulțumesc că faceți parte din echipa Procuraturii, lucrând cot la cot, pentru un scop nobil comun, unii - abia încadrați în sistem, cu alții, fiind colegi de o viață”, se arată în mesajul Procuraturi Generale.

Portalul Anticorupţie.md a publicat o anchetă despre cei 36 de procurori propuşi de către CSP oentru disticţii cu ocazia Zilei Procuraturii, constandâdu-se că o bună parte din ei au reputaţia pătată.

În Procuratura Republicii Moldova activează peste 630 de acuzatori.

Julieta Saviţchi
29/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii