Live text // Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. 9 candidați luptă pentru funcția de șef al statului

Anastasia Nani, Victoria Dodon, Mariana Rață
30/10/2016
Cetățenii Republicii Moldova, prezenți la urne în primele ore ale dimineții. Foto: CIJM

Cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne pentru a-și alege șeful statului. Alegerile prezidențiale se desfășoară pentru prima dată în ultimii 20 de ani și au loc în urma unei decizii a Curții Constituționale din martie 2016. Potrivit hotărârii, reforma constituțională din 2000 a generat în realitate un sistem de guvernare imperfect. Rând pe rând, în cursă au fost înregistrați 12 candidați. Pe ultima sută de metri au rămas însă doar nouă după ce Inna Popenco, candidata Partidului Șor, a fost exclusă pentru că ar fi folosit mijloace bănești nedeclarate, iar Andrei Năstase, liderul PPDA, s-a retras în favoarea Maiei Sandu, președinta PAS. Tot în favoarea Maiei Sandu a declarat că s-a retras și Marian Lupu, președintele PD, sprijin pe care politiciana nu l-a acceptat. Echipa Anticoruptie.md vă invită să urmăriți un live text pentru a afla care sunt cele mai impotante evenimente și declarații ale zilei.

UPDATE 05.10 Candidatul Partidului Nostru, Dumitru Ciubașenco, a răspuns, într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook, acuzațiilor reprezentanților PSRM care susțin că politicianul-jurnalist l-ar fi împiedicat pe Igor Dodon să câștige alegerile din primul tur. „Dacă voi v-ați înțeles cu Plahotniuc și ați decis să mergeți cu el până la capăt, iar el v-a tras pe sfoară în primul tur, ce legătură am eu cu asta? Și dacă Dodon nu va ajunge președinte, iar Departamentul de Stat nu-i va permite să ajungă președinte, din nou, ce am eu cu asta?”, se întreabă candidatul Partidului Nostru.

UPDATE 00.10 La secția de votare din regiunea Stratford din Londra s-ar fi terminat buletinele, iar moldovenii prezenți acolo nu-și mai pot exercita dreptul de a vota. Cel puțin asta reiese din imaginile video postate pe rețeaua de socializare Facebook de către tineri stabiliți în Marea Britanie. Anticoruptie.md a relatat mai devreme despre cozile de la această secție. 

UPDATE 00.07 Igor Dodon: „Victoria poate fi în turul întâi”. Igor Dodon a susținut un briefing de presă puțin după miezul nopții. Candidatul la funcția de șef al statului le-a mulțumit cetățenilor că au ieșit la vot și au dat dovadă de maturitate politică. „Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au muncit foarte activ în aceste alegeri și au demonstrat clar că liderul opoziției socialiste se bucură de încrederea majorității cetățenilor. Există șanse reale să câștigăm din tutul întâi. Suntem la limită, dar victoria noastră e inevitabilă. Acest lucru trebuie să-l înțeleagă inclusiv oponenții politici, cărora le spun să nu se grăbească”, a declarat liderul PSRM.

UPDATE 21.25 Maia Sandu: „Vă aștept în turul doi”. Maia Sandu a susținut un briefing de presă îndată după închiderea secțiilor de vot de pe teritoriul Republicii Moldova. Lidera PAS a mulțumit tuturor femeilor care au participat la vot într-un număr atât de mare, dar și tuturor alegătorilor care au votat-o .„Mulțumesc cetățenilor care m-au sprijinit. Ne putem mândri cu o primă victorie în lupta noastră pentru o viață mai bună. Am demonstrat că putem face lucruri mari cu resurse mici. Vă aștept în turul doi”, a declarat Maia Sandu.

Candidata le-a promis tinerilor, care au participat într-un număr mic la alegerile de astăzi, să facă tot posibilul pentru a le crea condiții să poată participa la vot în turul doi, după ce în turul întâi autoritățile le-au creat impedimente pentru a putea vota.

 

UPDATE 21.00. STOP VOT! 1.433.000 de cetățeni moldoveni au participat la alegeri. La 21.00, ora la care se închid secțiile de vot din republică, la alegeri au participat 48,97 % din alegători. Fiecare al doilea votant a avut vârsta de peste 41 de ani, iar fiecare al zecelea votant este tânăr cu vârsta de 18-25 de ani.

Din cauza numărului mare de votanți la unele secții de vot deschise peste hotare, președinta CEC, Alina Russu, a anunțat că ar putea fi luată o decizie de a prelungi program de lucru al secției de votare, astfel încât toți doritorii să își poată exercita dreptul la vot. Lista secțiilor de votare cu program prelungit de lucru nu a fost deocamdată făcută publică.

UPDATE 20.00 Promo-Lex semnalează noi încălcări în procesul de votare. Potrivit constatărilor observatorilor Promo-Lex în ultimele ore au fost depistate mai multe încălcări care țin de nerespectarea procedurii de votare. Astfel, în 127 de cazuri votarea a avut loc fără aplicarea ștampilei „Votat” în buletinul de identitate al alegătorului, în 226 de cazuri operatorii electorali nu au verificat alegătorii în SIAS „Alegeri”, iar în alte 56 de cazuri a fost permisă votarea în baza actelor necorespunzătoare.

De asemenea, au fost descoperite 13 cazuri de violențe în preajma secțiilor de votare, iar în 170 de cazuri a fost constatată încălcarea secretului votului prin prezența a mai mult de o persoană în cabina de vot.

UPDATE 19.00. Aproape jumătate dintre alegători și-au exercitat dreptul la vot. Potrivit datelor oficiale ale CEC, până la această oră 47,45% din alegători s-au prezentat deja la secțiile de votare. Cele mai active sunt persoane cu vârsta de 56-70 de ani, care reprezintă 29,66% din numărul total al votanților.

26,17% din cetățenii care s-au prezentat la urne au vârsta între 41 și 55 de ani, iar persoanele cu vârsta de 26 - 49 de ani reprezintă 25,86% din votanți. Tinerii cu vârsta între 18 și 25 de ani sunt printre cei mai pasivi votanți. Numărul lor reprezintă doar 9,8 % din cei care au votat.

Cei mai activi sunt votanții din mun. Chișinău (51%), iar cea mai mică este prezența la vot în UTA Găgăuzia (38%). Localitatea cu cea mai mare prezență la vot este satul Pocrovca, Dondușeni (80%), iar în satul Cărăcușenii Vechi, Briceni au votat 18%. 

Potrivit membrilor CEC, nu au fost depistate încălcări care ar putea prejudicia esențial procesul electoral. Cele mai dese încălcări depistate țin de tentativele de agitație electorală, în special în orașul Orhei unde cetățenii sunt îndemnați să boicoteze alegerile. Mai multe persoane au fost sancționate contravențional de către polițiști.

UPDATE 17.16 Anunțat în căutare internațională, Renato Usatîi a votat la Moscova. Deși a fost anunțat, de o săptămână, în căutare internațională, Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, a mers nestingherit astăzi să voteze. Politicianul a postat pe pagina sa de facebook mai multe poze de la votare din care se vede că aceasta este înconjurat de mai mulți susținători.

„Eu le mulțumesc tuturor cetățenilor care au venit să voteze. Important este nu doar să voteze. Important este să-i trezim pe toți cei care stau acum acasă, pentru că în spatele fiecărui gastarbaiter sunt alți cel puțin 20 de oameni în Moldova”, li s-a adresat Usatîi susținătorilor săi.

Renato Usatîi, la secția de vot din Moscova, Rusia. Sursa foto: Facebook.com/Renato Usatîi

Renato Usatîi are statut de bănuit în cazul tentativei de omor la comandă a bancherului rus Gherman Gorbunțov, deținător al cetățeniei Republicii Moldova.

UPDATE 16.50 Cozi la secțiile de vot din Londra. Zeci de persoane așteaptă la coadă ca să își poată exercita dreptul la vot la una din secțiile de votare deschise în capitala Marii Britanii. Din pozele expediate pe adresa redacției noastre se poate vedea cum un număr mare de persoane, în special tineri, așteaptă în stradă ca să poată participa la alegerile prezidențiale de astăzi. Coada se întinde pe zeci de metri. În Marea Britanie au fost deschise doar două secții de votare. Una la sediul misiunii diplomatice și alta la Old Town Hall Stratford.

Londra,Old Town Hall Stratford. Sursa foto: Irina Nani

 

UPDATE 16.00 Briefing de presă la CEC. CEC declară alegerile prezidențiale valabile. Până la ora 16.00, peste 1,1 milioane de persoane au participat la scrutin, echivalentul ratei de participare de peste 37%. „Putem deduce că alegerile pot fi considerate valabile. Cei mai activi alegători sunt cetățenii cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani, cu o rată de participare de peste 32%. Cei mai pasivi sunt cetățenii cu vârsta între 18 și 25 de ani, cu o rată de prezență la vot de sub 9%. Cea mai activă regiune din Capitală este sectorul Râșcani, cu peste 41% din cetățeni prezenți la urne”, a comunicat Alina Russu, președinta CEC. 

Membrii Comisiei au precizat că și cetățenii din regiunea transnistreană și-au putut realiza dreptul la vot, acolo unde au fost deschise 30 de secții de votare. Până la ora 16.00, la urne în stânga Nistrului s-au prezentat peste 3.500 de alegători din regiune. Prezență mai mare se atestă în raionul Anenii Noi, în special la Varnița, precum și în raionul Dubăsari.

Alina Russu s-a referit și la modul în care se desfășoară alegerile în diasporă.

„Procesul decurge în mod normal. La această oră se deschid secțiile de votare din Statele Unite ale Americii. În total la secțiile de vot de peste hotare au votat 35.000 de cetățeni cu drept de vot. Cei mai activi au fost cetățenii de la una din secții de votare de la Moscova - 1.438 de cetățeni, o altă secție din București - 1.389 și în secția de votare din Padova, Italia, unde au votat 1.109 cetățeni. Cei mai activi sunt cetățenii din diaspora italiană. Constatăm o prezență scăzută a alegătorilor din Republica Chineză, Lituania și Japonia”, a adăugat președinta CEC. 

 

UPDATE 15.15 Mai mulți locuitori ai orașului Orhei susțin că reprezentanți ai partidului lui Ilan Șor i-au îndemnat să boicoteze alegerile. Aceștia au prezentat reporterilor CIJM un pliant cu același mesaj. „Boicotul este legal și demn. Nu mergeți la vot! Nu votați! Nu vă fie frică! Să demonstrăm că Orheiul este o forță!”, scrie, printre altele, pe pliantele distribuite prin localitate. 

„Cum e posibil în țara ta să nu-ți dea voie să mergi la alegeri? Eu vreau să-mi aleg președintele, iar ei spun să nu votăm! Hoțomani! Tot așa au fraudat și alegerile locale”, a spus reporterilor CIJM unul dintre locuitorii orașului. 

Informațiile au fost confirmate și de reprezentanții Asociației Promo-Lex. „Cea mai gravă situație e la secția nr. 9 din Orhei. Persoane în imediata apropiere de secția de vot amenință alegătorii să nu meargă la vot, votanții sunt notați ca apoi să fie pusă presiune pe seama lor. Oamenii sunt amenințați că le vor fi retrase cardurile de la magazinele sociale”, a comentat Pavel Postică. De cealaltă parte, Primăria Orhei neagă existența unor încălcări. „Atenționăm că toate acuzațiile aduse până acum în rețelele de socializare sunt bazate pe presupuneri și interpretari ale surselor media. Cunoaștem cu toții că alegerile în Moldova reprezintă un proces agitat și încordat. Dar, de obicei, la momentul închiderii secțiilor de votare încordarea scade, iar majoritatea încălcărilor declarate nu se confirmă”, potrivit unui comunicat de presă al primăriei. 

Colaj: CIJM

 

UPDATE 15.00 Oligarhul Vlad Plahotniuc a scris pe pagina sa de Facebook că a votat pentru candidatul care nu ar avea nevoie de sprijinul său. „Am votat pentru candidatul care nu are nevoie de sprijinul meu. (...) Sper că mulți alți cetățeni au votat sau vor vota la fel ca mine, iar împreună cu viitorul președinte vom construi un viitor mai bun pentru țară. Ne vedem în turul doi – mai înțelepți, mai conștienți de fiecare vot și poate mai interesați de Moldova decât de teme false de campanie”, a menționat prim-vicepreședintele PD. 

UPDATE 14.30 Constatările observatorilor Asociaței Promo-Lex până la ora 12.30. „În cel puțin 13 secții de votare observatorii au întâlnit dificultăți. În alte 2007 secții - niciun fel de obstacole. Impedimentele sunt de diferit tip: sau nu li se permite deplasarea prin secția de votare, sau fotografierea etc. În 15 secții de votare se pare că buletinele de vot nu sunt păstrate într-un loc sigur: pe geamuri sau pe masă, dar fără supraveghere specială”, potrivit lui Pavel Postică, șeful Misiunii de Observare. El a ținut să precizeze că Promo-Lex a recepționat în jur de 2020 de rapoarte, dar în circa 30 de cazuri rapoartele sunt cu anumite deficiențe, de aceea unele date pot varia.

Potrivit Promo-Lex, în raza a circa 114 secții de votare s-au atestat cazuri de vânzare a băuturilor alcoolice. În alte 19 cazuri s-au constat zvonuri ori tentative de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor. În cel puțin 18 secții de votare, observatorii au constatat elemente de agitație electorală. 

UPDATE 14.10 Prezența la urne a depășit pragul minim de 33%, necesar pentru validarea alegerilor. Circa 1 milion de alegători și-au exercitat dreptul la vot. 

UPDATE 14.00 Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, James Pettit, participă în calitate de observator la alegerile prezidențiale și a vizitat mai multe secții de votare din Chișinău. „Este foarte important ca statul să asigure desfășurarea unor alegeri libere, corecte și transparente”, a scris Ambasada SUA pe pagina oficială de Facebook. 

UPDATE 13.45 Se votează de zor și la Dublin, Irlanda, unde zeci de moldoveni au format coadă. „Am rămas surprinsă de numărul de persoane. Lumea venea, tot mai multă și mai multă, inclusiv tineri și familii cu copii mici”, ne-a spus Corina Dascălu. 

Rândul de alegători la Dublin Foto: Corina Dascălu

UPDATE 13.35 Omul de afaceri Vlad Plahotniuc, prim-vicepreședinte al Partidului Democrat, a votat în după-amiaza zilei, la Policlinica nr. 1 din Chișinău, fiind însoțit de bodyguarzi, scrie portalul agora.md

Vlad Plahotniuc Foto: agora.md

 

UPDATE 13.10 Rata participării la vot pe teritoriul țării, potrivit datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, la ora 12.30. Mai multe statistici despre mersul votării, pe pagina CEC

UPDATE 13.00 Briefing de presă la CEC. Comisia informează că toate secțiile din țară și de peste hotare funcționează în regim normal, iar până la ora 13.00 au votat peste 800.000 de cetățeni ai Republicii Moldova, ceea ce constituie o rată de participare de 28%. Peste 35% din cei care și-au exprimat votul sunt persoane trecute de 56 de ani. Circumscripția unde s-a înregistrat cea mai înaltă prezență la urne este Ocnița (31,72%), cea mai joasă fiind în UTA Găgăuzia (21,99%). Secția de votare care a înregistrat cea mai înaltă rată de participare a alegătorilor se află la Hîrjauca, raionul Călărași  (66,95%). 

„Incidente sau încălcări majore nu au fost înregistrate. La CEC nu au fost depuse contestații privind acțiunile concurenților electorali sau hotărârile organelor electorale inferioare”, potrivit Alinei Russu, președinta CEC.

 

UPDATE 12.55 Potrivit internauților, mai mulți tineri au format coadă la Ambasada Republicii Moldova de la București pentru a vota. „Tinerii stau la rând și votează”, a scris Mircea Mitrofan pe pagina sa de Facebook. Și la sediul Ambasadei moldovenești din Paris cetățenii au format cozi de zeci de metri. 

Surse foto: Mircea Mitrofan Colaj: CIJM

 

UPDATE 12.30 Misiunea de observatori a Adunării Interparlamentare a Statelor participante la Comunitatea Statelor Independente apreciază drept destul de pregătite birourile electorale pentru alegerile de astăzi, potrivit IPN. Alexei Sergheev, secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI, a precizat că toate constatările se vor regăsi într-un raport care va fi prezentat după alegeri.

UPDATE 12.00 „Am văzut o prezență destul de mare la vot, ceea ce înseamnă că a meritat să luptăm pentru a alege direct președintele țării. Am votat pentru ceea ce am luptat și până acum, pentru viitorul națiunii noastre. Indiferent de rezultat, sunt mulțumit de această campanie electorală”, a spus candidatul independent Valeriu Ghilețchi, după exercitarea dreptului la vot. 

UPDATE 11.55 Câteva persoane spun că au votat-o din greșeală pe Maia Laguta, crezând că o votează pe Maia Sandu. „Funcționează trucul cu Maia Laguta. Am vorbit cu două persoane care au căzut victime, rude de-ale mele. Au votat-o crezând că o votează pe Sandu. Adevărul este că nu poți să-i acuzi că nu aveau ochelarii și-s cam în vârstă”, scrie reporterul CIJM Ilie Onceanu pe pagina sa de Facebook. 

UPDATE 11.50 „Am votat pentru ca la conducerea Republicii Moldova să vină oameni onești și corecți. Vreau să spun tuturor cetățenilor Republicii Moldova să nu le fie frică, să vină astăzi la vot și împreună să facem ordine. Aceste alegeri sunt extrem de importante. Noi am demonstrat că oamenii simpli, oamenii cu puține resurse pot să facă diferența. Haideți să mai facem un pas astăzi și să mergem cu toții la vot. Să le demonstrăm corupților, hoților că noi suntem mai puternici, că noi suntem mai mulți și vom reuși”, a declarat Maia Sandu, candidatul comun al PAS, PPDA și PLDM. 

Maia Sandu, după ce a votat. Captură video: privesc.eu

 

UPDATE 11.30 „Am votat pentru ca Moldova să ridice drapelul foarte sus pe arena mondială și pentru ca într-un timp foarte scurt să fie la un nivel cu Norvegia, dar și pentru ridicarea nivelului de trai”, a spus candidatul independent Maia Laguta, după ce a votat.

UPDATE 11.25 „Am votat pentru începutul schimbării. Am ales să trăiesc într-o țară liberă de așa-ziși politicieni cu trecut obscur, de proxeneți, de contrabandiști. Avem nevoie, după 25 de ani de subzistență, de un trai decent. Am votat pentru întoarcerea miliardului, pentru sancţionarea celor care s-au făcut vinovaţi de aceasta, pentru transformarea în iniţiative legislative a tuturor revendicărilor populare, pentru reforma adevărată a Justiţiei şi nu cea de până acum, mimată. Îmi exprim speranța că nu se va frauda atât încât să fie surclasați cei deșteptați”, a declarat Andrei Năstase, liderul PPDA, care s-a retras din cursă în favoarea Maiei Sandu.

UPDATE 11.20 „Am votat împotriva celor care au fost la guvernare pe parcursul ultimilor șapte ani. Am votat împotriva oligarhiei, împotriva celor care au distrus sistemul bancar, au distrus țara și și-au bătut joc de oameni. Sunt ferm convins că astăzi ar putea fi primul și ultimul tur. Vreau să-i îndemn pe toți cetățenii Republicii Moldova să iasă masiv la vot”, a îndemnat Igor Dodon, liderul și candidatul PSRM.

Igor Dodon a venit la secția de vot alături de fiul cel mai mic și soție. Captură video: privesc.eu

 

UPDATE 11.15 „Să continuăm calea spre Vest, spre UE, doar de acolo ne poate veni bunăstarea și prosperitatea. Doar de acolo poate veni sprijin, dar și presiune pentru a reclama Justiția și a lupta împotriva hoției. Cu aceste gânduri am venit la secția de vot”, a declarat Iurie Leancă, candidatul PPEM la alegerile prezidențiale.

UPDATE 10.55 „Am votat pentru viitorul european al Republicii Moldova, pentru ca toate reformele Parlamentului și Guvernului să se desfășoare, iar din partea viitorului președinte îmi doresc să fie un garant al Constituției, care ține cont de lege și să fie parte a reformelor, prin activitatea sa”, a declarat Andrian Candu, președintele Parlamentului la ieșirea din secția de vot. 

UPDATE 10.20 „Oamenii s-au săturat să aștepte reforme sterile fără niciun rezultat. Am votat pentru dizolvarea rapidă a Parlamentului și pentru calea spre alegeri parlamentare anticipate. Ne așteptăm la un rezultat foarte bun. Oricum, noi deja am biruit”, a declarat candidatul Partidului Nostru, Dumitru Ciubașenco.

UPDATE 10.10 „Am venit cu speranța că Republica Moldova se va uni cu România, am votat pentru Unire. Sper că anume în această campanie, deja, unionismul a fost instituționalizat, discursul a fost deschis și sper că drumul nostru spre realizarea dezideratului națiunii române are un viitor”, a spus Ana Guțu, candidata Partidului Dreapta. 

UPDATE 10.00 Briefing de presă la CEC. „Vă aducem la cunoștință că, în legătură cu cutremurul produs în această dimineață în Italia, secțiile de votare deschise activează în regim normal. Până la această oră nu avem informații despre faptul că activitatea birourilor electorale ale secțiilor de votare din această țară ar fi întreruptă”, potrivit Alinei Russu, președinta CEC.

Reprezentanta CEC a mai informat că circumscripția unde s-a înregistrat cea mai înaltă prezență la urne este Dondușeni (12,54 %), cea mai scăzută fiind în UTA Găgăuzia (7,19 %). Localitatea cu cei mai activi alegători este Pocrovca din raionul Dondușeni (41,11 %), cei mai pasivi sunt locuitorii din Tătărești, raionul Strășeni (2,9 %). Secția care a înregistrat cea mai înaltă rată de participare a alegătorilor este secția nr. 12 din localitatea Elizavetovca, raionul Dondușeni (17,52 %), la polul opus fiind secția nr. 143 din sectorul Centru, municipiul Chișinău (6,48%).

UPDATE 9.30 Constatările observatorilor Asociaței Promo-Lex. Pavel Postică, șeful Misiunii de Observare, susține că 1% dintre observatori au avut probleme privind acesul în secțile de votare. „Fie că li s-au cerut documente suplimentare sub forma unor demersuri, fie că nu li s-a permis accesul la procesul de deschidere a secțiilor de votare, fiind lăsați doar după ce secțiile au fost deschise oficial pentru toți alegătorii”, a precizat Pavel Postică. Astfel de situații au fost înregistrate la secții de votare la Anenii Noi, Orhei, Strășeni, Chișinău, dar și la Sankt Petersburg, Rusia.  

Totodată, contrar legii, în raza a 4% dintre secțiile de votare au fost există afișaj electoral. „Conform legislației, la o distanță de 100 de metri de la localul secției de votare nu este permisă plasarea materialelor de agitație electorală. În responsabilitatea administrației publice locale și președinților birourilor electorale le revine obligația să înlăture aceste materiale”, a mai spus Pavel Postică.    

Observatorii Promo-Lex au mai constatat că 5% dintre secțiile de votare s-au deschis cu întârziere. De exemplu, secția de la Odesa, Ucraina, s-a deschis cu o întârziere de circa 40 de minute din cauza că majoritatea membrilor organului electoral au lipsit la deschidere. „Totuși, în această perioadă nu au venit alegători cărora să le fie afectat dreptul la vot”, a mai spus Pavel Postică. 

Șeful Misiunii de Observare s-a referit și la prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în preajma sau în incinta secțiilor de votare. „Cea mai gravă situație e la secția nr.9 din Orhei. Acolo, în imediata apropiere de secția de votare, sunt persoane care îndeamnă alegătorii să nu participe la alegeri, or ei sunt amenințați cu ridicarea cardurilor de reduceri pe care le au la magazinele sociale din localitate. În special, numele persoanelor în etate sunt notate ca ulterior să fie pusă presiune pe seama lor”, a menționat Pavel Postică.

UPDATE 9.20 Președintele Nicolae Timofti a refuzat să ofere declarații de presă după ce și-a exercitat dreptul la vot. „Nu am venit să fac o conferință de presă. Am votat, iar acum dați-mi voie să plec. Am alte probleme. La revedere”, a spus Nicolae Timofti. 

Sursa video Realitatea.md 

UPDATE 9.15 Până la ora 9.15 au votat peste 177.000 de cetățeni, circa 6% din totalul de alegători, arată datele CEC. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit la urne la această oră sunt cetățeni cu vârste de peste 56 de ani. 

UPDATE 9.00 Inspectoratul General de Poliție a anunțat că, pentru asigurarea condiţiilor de păstrare a materialelor electorale, menţinerea ordinii publice la secțiile de votare, în ziua alegerilor sunt implicați 4.000 angajați ai Poliției. Aceștia vor fixa şi documenta cazurile de încălcare a legislaţiei electorale, în rază de 100 de metri de la locul votării. 

UPDATE 8.35 „Am votat cu gândul că viitorul președinte va înțelege contextul prin care trece Republica Moldova, va contribui la modernizare și la revenirea la un alt nivel - piața internațională financiară, dar și la bunele relații. Sunt sigur că aceste alegeri vor fi corecte, fiindcă am dispus toate măsurile ca scrutinul să nu fie fraudat”, a declarat, între altele, premierul Pavel Filip, prezent și el la urne în primele ore ale dimineții.

UPDATE 8.30 Mihai Ghimpu, candidatul PL la funcția de șef al statului, s-a prezentat la urne. „Am votat pentru idealul înaintașilor, pentru Ion și Doina Aldea-Teodorovici, pentru libertatea și unitatea neamului nostru, pentru munți și mare, pentru o zi în care să revină fericirea pe acest pământ”, a declarat Mihai Ghimpu.

UPDATE 8.15 Alina Russu, președinta CEC, anunță în cadrul unui briefing de presă, că poliția a sesizat impedimente la Orhei. „În localitatea Orhei, la unele secții de votare, cetățenii sunt demotivați de a vota, ceea ce înseamnă împiedicarea exercitării libere a dreptului la vot”, a declarat Alina Russu. 

În cadrul aceluiași briefing de presă, președinta CEC a precizat că pe teritoriul Republicii Moldova au fost amenajate 1.981 de secții de votare, iar dintre cele 100 de secții de peste hotare, până la 8.00, au fost deschise 37. Cetățenii din stânga Nistrului vor putea vota în 30 de secții de votare. Totodată, Alina Russu a informat că în listele electorale de bază se regăsesc 2,830,042 de cetățeni cu drept de vot. „Vom suplini această informație care trebuie să parvină din secțiile de votare din localitățile Andrușul de Jos și Burlacu, care activează în raionul Cahul”, a declarat președinta CEC. Pentru acest scrutin, au fost acreditați circa 3.800 de observatori, dintre care peste 500 sunt observatori străini. 

Sursa video Privesc.eu

UPDATE 8.05 Urmăriți prezența la vot în tip real.

Sursa Privesc.eu 

 

UPDATE 7.30 Pe teritoriul Republicii Moldova secțiile de votare vor fi deschise de la ora 7.00 până la 21.00. Prima secție a fost deschisă la Tokyo, Japonia. Vedeți AICI lista celor 100 de secţii de votare amenajate în afara Republicii Moldova. 

Secția de votare de la Tokyo, Japonia. Sursa: Liuda Bumacov/Facebook.com

Secția de votare de la Tokyo, Japonia. Sursa: Liuda Bumacov/Facebook.com

 

Anastasia Nani, Victoria Dodon, Mariana Rață
30/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii