Un fost judecător cercetat penal în dosarul „Spălătoria rusească” a decedat

Anticoruptie.md
16/11/2016
Iurie Țurcan Captură: today.md

Fostul magistrat al Judecătoriei sectorului Râșcani Iurie Țurcan, cercetat penal în dosarul „Spălătoria rusească”, a decedat. Judecătorul se număra printre cei 16 actuali și foști magistrați, implicați în spălarea a circa 18 miliarde de dolari din Federația Rusă, prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova. Potrivit informațiilor, Țurcan suferea de o boală incurabilă. 

Decizia de a porni urmărirea penală pe numele lui Iurie Țurcan și a foștilor săi colegi de breaslă a fost luată de Consiliul Superior al Magistraturii pe 20 septembrie, în cadrul unei ședințe închise, la solicitarea procurorului general interimar Eduard Harunjen. Aceștia au fost reținuți de procurorii Anticorupție, după care, pe numele lor au fost emise mandate de arestare pe termene de 25 și 30 de zile.  

Numele lui Țurcan a figurat și într-o altă cauză penală, legată de fraudarea sistemului de distribuire aleatorie a dosarelor. Fostul judecător, împreună cu alți angajați de la Judecătoria sectorului Râșcani, a manipulat procedura legală de repartizare aleatorie a cauzelor civile. Oamenii legii susțin că judecătorul primea ilegal şi examina unilateral diferite acţiuni civile. Manipulările ar fi fost făcute pentru ca anumite dosare să ajungă la Iurie Țurcan, care a plecat din sistem la începutul anului 2014.

Marți, 15 noiembrie, CSM și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale și tragerea la răspundere a unui fost judecător din cadrul Judecătoriei Râșcani, acuzat de pronunțare cu bună ştiinţă a unei sentinţe contrare legii şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, ambele infracţiuni soldate cu urmări grave.

Lista foștilor și actualilor magistrați implicați în «Spălătoria rusească», ajunși pe mâna procurorilor Anticorupție

Anterior, Ziarul Național în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice au arătat în cadrul unei anchete că, în perioada anilor 2010 - 2014, Republica Moldova s-a transformat într-o adevărată „spălătorie” a unor sume mari de bani proveniți din Federația Rusă. Din schemă au făcut parte cel puțin 17 magistrați moldoveni care au legalizat profituri care ar fi fost obținute ilegal. Mulți dintre judecătorii care au dictat verdicte în aceste cazuri au fost implicați și în atacurile raider din sistemul bancar din Republica Moldova, dar au fost lăsați să plece onorabil din sistemul judecătoresc. 

Schema moldovenească de legalizare a miliardelor de dolari provenite din Rusia funcționa în felul următor: în baza solicitărilor unor firme off-shore din Marea Britanie, Belize, SUA, Africa de Sud, Noua Zeelandă sau Scoția, magistrații din R. Moldova obligau firme rusești, dar și cetățeni moldoveni să le întoarcă datorii de sute de milioane de dolari. În schemă s-au pomenit implicați și 23 de cetățeni ai R. Moldova, unii dintre care nu au știut în ce „afacere” intră, după ce și-au lăsat semnăturile pe foi albe în schimbul a câtorva sute de dolari.

 

 

 

Anticoruptie.md
16/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii