În 2013, am convocat grupul de inițiativă pentru a constitui asociația locatarilor. Am organizat toată procedura – am semnat procesul-verbal, am întocmit lista Consiliului de admnistrare, a Comisiei de cenzori. Am mers cu un coleg la Camera înregistrării de stat pentru a înregistra asociația, dar eu aveam o programare la medic și colegul a rămas pentru procedura de verificare a documentelor. Mai târziu, am aflat că el a retras documentele, a modificat procesul verbal, a exclus patru consilieri și doi membri ai comisiei de cenzori, s-a inclus pe sine ca președinte. A fost înregistrată o altă asociație care, de fapt, nu are la balanță bloc locativ.
Eu m-am adresat ulterior la Camera înregistrării de stat ca să retrag registrul, însă mi-au zis că m-am adresat prea târzu și pot să mă adresez în instanța de judecată. Ne-am adresat la procuratură cu această situație.
Am aflat că asociația funcționează cu mai multe încălcări. Șeful asociației a colectat de la locatari peste 100 de mii de lei, în numerar, fără a le elibera bonuri de casă. Banii au fost colectați pentru lucrări de reparație, dar serviciile de reparație a scărilor au fost achitate din contul bancar unde se acumulează banii pentru deservirea blocului. Sunt stabilite tarife fără calcule și locatarii achită fără a avea contract cu asociația.
Ne-am adresat în judecată, însă cererea noastră nu a fost acceptată. Deși asociația activează cu încălcarea legislației - este încălcată Legea condominiului, Regulamentul cu privire la modul de prestare și achitare a serviciilor, Hotărârea 191 din 2002, instanța nu a constatat nereguli. Cum funcționează justiția la noi în țară și cum se asigură respectarea legilor în vigoare?
Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe acceași platformă și o va trata în condiții egale.
Comments