Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale se teme de sectorul privat

Anatol Doncev
05/10/2018

Suntem o familie de medici, iar soția mea, Ludmila Doncev, lucrează de 20 de ani medic de familie la Policlinica nr.7 din Chișinău. Anul trecut am decis să deschidem un cabinet privat, în care urma să activăm. Am închiriat spațiu la Universitatea Academiei de Științe, am făcut reparație din cont propriu, am cumpărat mobilier, am amenajat, conform cernțelor, sală de vaccinare, cabinet de triaj, am procurat utilaj medical.

Peste o mie cinci sute de persoane și-au exprimat dorința de a fi consultați de noi. Majoritatea din ei sunt pensionari, copii sau au poliță de asigurare medicală. Nu putem să percepem taxe de la ei.

Ne-am adresat la CNAM cu intenția de a semna un contract, dar am fost refuzați pe motiv că nu avem un sector repartizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Iar cei de la  minister invocă că nu este sector liber, nu au nevoie de serviciile noastre și că Policlinica nr.7 reușește să deservească toți pacienții din sector. Se formează un cerc vicios, fiind încălcat dreptul pacienților de a-și alege medicul de familie.

Pe de o parte ei plătesc  asigurarea medicală, iar pe de altă parte sunt impuși de sistemul birocratic să fie deserviți de un anumit medic.

Noi  acum oferim pacienților servicii gratuite. Nu putem să-i dezamăgim. Dar pe de altă parte cresc datoriile pentru chirie. Mai avem de achitat creditele.

De fapt, policlinicile nu vor să împartă banii de la CNAM, sănătatea a devenit o afacere, iar drepturile pacienților nu mai constituie o prioritate.

Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe acceași platformă și o va trata în condiții egale.

Other complaints for

Anatol Doncev
05/10/2018

Comments