Dosarul licitațiilor trucate în Educație: firmele care au câștigat în 2015 contracte pe bani publici de livrare a alimentelor în grădinițele și școlile din Chișinău

Anticoruptie.md
01/12/2016
Poză simbol Sursa: chisinauedu.md

Autoritățile locale din Chișinău au cheltuit sute de milioane de lei în anul 2015 pentru servicii de aprovizionare a grădinițelor și școlilor cu produse alimentare și pentru lucrări de reprație a instituțiilor de învățământ. Printre operatorii economici care au beneficiat de licitații se numără proprietari de companii care anterior au ocupat funcții de conducere în instituții ale statului și au fost favorizați la procedurile de achiziții publice. Mai mult, printre aceste companii sunt și firme incluse în lista neagră a Agenției Achiziții Publice și camuflate sub alte denumiri, doar pentru a putea câștiga din nou contracte cu autoritățile locale. Datele se conțin în Studiul privind achizițiile publice efectuate de către Direcția generală educație, tineret și sport a municipiului Chișinău, document care, potrivit Centrului Național Anticorupție, a stat la baza pornirii investigaţiilor privind licitaţiile trucate în Educaţie

Potrivit studiului, Direcția educație, tineret și sport a Capitalei și direcțiile subordonate acesteia au desfășurat anul trecut zeci de proceduri de achiziții pentru a selecta operatorii economici care să livreze alimente instituțiilor de învățământ din municipiul Chișinău. Mai multe dintre firmele câștigătoare s-au dovedit a fi favorizate de către autorități. Despre unele dintre ele, care au continuat să câștige tendere și în anul 2016, Centrul de Investigații Jurnalistice a scris în cadrul unei anchete publicate anterior.

Este vorba, printre altele, de companiile Crinic Grup SRL, Artprest Grup SRL, Lovis Agro SRL, Draur Grup SRL. Bunăoară compania Crinic Grup, fondată în 2003, își are adresa juridică într-un apartament de pe str. Calea Ieșilor. Locuința este înregistrată pe numele soției businessmanului, Luminița Nicorici. Ultima este inspector principal al Inspectoratului Fiscal de Stat, mun. Chișinău.

Infografic: CNA

Studiul prezintă și alte firme care sunt gestionate sau fondate de un grup, rudele cărora activează sau anterior au activat  în instituțiile publice de control. Totodată, exprții CNA au fost stabilit legături economice, în proporții deosebit de mari, cu firme delicvente, cu activităţi specifice de lichefiere a banilor, sau cazuri în care persoane, care activează atât în cadrul Direcţiilor sectoriale, sunt fondatori la întreprinderi contractate de aceste Direcţii.

Reprezentanții CNA susțin că anume în baza acestui raport au fost demarate investigațiile pivind licitațiile trucate în Educație, dosar în cadrul căruia au fost reținuți 17 funcționari publici și reprezentanți ai agenților economici. Vineri, 25 noiembrie, magistraţii de la Judecătoria sectorului Buiucani au dispus arestarea a patru persoane, printre care directorul companiei care ar fi livrat pește alterat, juristul Direcției Educație, Tineret și Sport (DETS) din sectorul Botanica, dar şi șefa DETS a sectorului Centru. Sâmbătă, pe 26 noiembrue, alte 13 persoane au fost plasate în arest.

Reprezentanții CNA au explicat că trucarea licitațiilor a avut loc prin aranjarea condițiilor de concurs pentru un anumit agent economic, participarea diferitor firme care în realitate erau gestionate de aceeași persoană sau oferirea de informații contra plată despre celelalte oferte prezentate. Suma mitei era de până la 10.000 de lei. Oamenii legii au prezentat interceptări din care reiese că o parte din produsele livrate erau alterate. 

 

Anticoruptie.md
01/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii