Escrocherie la Moldova-Film

Domnica Cemortan
09/03/2016
Foto: Captură Video: autor Domnica Cemortan

Am fost sunată recent de niște părinți, care m-au rugat să-i ajut să facă lumină într-un caz de escrocherie, în opinia lor, la care copiii lor au fost victime. Nu mi-a venit să cred că o asemenea instituție, foarte cunoscută, precum e Moldova-Film, să fie autoarea unei escrocherii. Așa că am invitat părinții și copiii la o discuție în fața camerei de luat vederi.

Foto: Captura Video: autor Domnica Cemortan

Copiii sunt foarte dezamăgiți de ceea ce li s-a întâmplat  în urmă cu doi. O domnișoară își aduce aminte că era telefonată și supusă presiunii psihice, aproape în fiecare zi,  ca să aducă banii -  450 de lei pe luna, atât cerea directorul de la Moldova-Film, Alexandru Vasilache.

Un alt copil își făcea speranțe că va ajunge pe marele ecrane, pentru că li se promitea că vor fi eroii unui serial. După doi ani nu au văzut vreo cameră video, iar filmarea a fost doar un vis care s-a spulberat. 

Un tată a zis că din prima zi de casting a întrebat chiar de Vasilache dacă cei selectați se vor filma într-un serial sau este o școală de teatru, răspunsul a fost că acest casting este strict pentru a se filma într-un serial pentru copii, iar la întrebarea: „Pentru ce se cere bani, în fiecare lună, de la copii?”, răspunsul a fost că încă nu au  buget, în special pentru birotică.

Din curiozitate am intrat pe site-ul Moldova-Film. Am dat peste un anunț din 2013: PROIECTULUI "SERIAL CU COPII DESPRE COPII"

STUDIOUL “MOLDOVA-FILM”   anunţă casting pentru suplinirea locurilor  în cadrul proiectului “ Serial cu copii despre copii “ –  sezonul I
şi pentru serialul  din sezonul II.

La casting pot participa elevi  cu virsta de 7 – 18 ani din toate raioanele Republicii Moldova.
Castingul (şi treningul) va avea loc în oraşele:

Chişinău - (pentru satele şi raioanele din centrul Moldovei)
Casting - simbata ora 14.00 – 18.00
Trening – sîmbată ora 14.00 – 18.00 în incinta cinematografului “ODEON”, str. M.Eminescu,55, tel: 0 22 22.10.58;  067444823; 067444835.

Bălţi – (pentru satele si raioanele  de nord ale Moldovei)
Casting - duminică ora 11.00 – 12.00
Trening – duminică ora 12.00 – 15.00 în incinta Centrului de Creaţie a Copiilor. Tel: 06292866 (NR GRESIT); 067444823 (INCHIS); 067444835. (NU RAPSUNDE NIMENI)

Cahul – (pentru satele si raioanele din sudur Moldovei)
Casting - duminică ora 11.00 – 12.00
Trening – duminică ora 12.00 – 15.00 în incinta Universităţii de Stat B.P.Hajdeu din Cahul, Tel. 069735050, 067444823; 067444835.

Participanţii  prezintă o fotografie ¾ color + 3 fotografii  la dorinţă pentru dosar şi vor completa o fişă   în care sînt explicate condiţiile de participare în proiectul cinematografic. Fişa de participare va fi semnată de un părinte. Modelul fişei o găsiţi mai jos.

Pentru casting  participanţii vor pregati la dorinţă un fragment de proză,  fabulă,  poiezie. Copiii cu aptitudini muzicale şi de  dans vor prezenta  o bucată muzicală şi un dans.

FisaCasting.doc

TreningBalti.doc

TreningCahul.doc

Imediat am început să telefonez la numerele afișate.

Unul era închis, altul era număr de fax… Totuși, într-un final, a răspuns o domnișoară, care a zis că lucrează la Odeon și că nu știe nimic despre vreun casting pentru că-i proaspăt angajată. Mi-a sugerat să revin după sărbatori, poate o să afle mai multe.

Și cum sunt încăpăținată și nu abandonez lucrul pornit, am decis să-l caut pe directorul „Moldova-Film”. Am sunat, prima dată m-am prezentat Veronica, am zis că am doi copii și că aș vrea enorm ca micuții mei să apară într-un serial. Am întrebat dacă se mai organizează casting-uri. Răspunsul a fost DA.

M-a invitat cu copiii la un casting în cinematograful Odeon ( mă întreb dacă și administrația cinematografului are vreun amestec în această escrocherie, care este evidentă în opinia mea). M-a rugat să revin după sărbători. De unde atâta tupeu? Să vinzi  un „proiect” anunțat în anul 2013 până la 8 martie 2016, care NU există!

Am mai telefonat, mă prezint drept prietena Veronicăi. El confirmă și a doua oară, și mai mult ca atât, ne invită să venim la o audiție după 8 Martie.

Astăzi îl mai sun o dată, mă prezint Domnica Cemortan, îi zic că am fost contactată de părinții și copiii implicați, în opinia lor, într-o escrocherie. Când îl întreb dacă face și azi castinguri pentru acest serial, el a zis NU. Și ca să mă conving că m-a înțeles corect eu la sfârșitul conversației îl mai întreb o dată, și el a zis NU. De asemenea, el mi-a spus că Ministerul Culturii nu are nimic cu ei. Cum să nu aibă dacă ministerul deține 100% din acțiuni la „Moldova-Film” și știu sigur că aceasta prezintă dările de seamă ministerului. Din surse demne de încredere știu că Ministerul Culturii nu are habar despre acest proiect. Și atunci la insistența mea dacă cei din minister știu despre „serial”, Vasilache a zis ca DA, sunt la curent.

In final, declarațiile domnului Vasilache se bat cap în cap, și el m-a convins că serialul este de fapt o capcană în care ademenește copii. Cel mai mult regret că acest caz pune o pată urâtă pe imaginea „Moldova Film” făcută de mari actori, care s-au dedicat cinematografiei.

Rog să se ia măsuri ca părinții și copiii să fie protejați de asemenea escrocherii. Regret enorm că în Republica Moldova totuși poți să faci așa ceva, sub nasul Ministerului Culturii, sub protecția unor organe de stat, cu bon fiscal (habar nu am cum justifică acești bani la Fisc) în care suferă mulți, iar cel mai grav e că „afacerea dubioasă”  continuă nestingherit și azi. 

Domnica Cemortan
09/03/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii