Au trecut mai bine de trei luni și orice tentativă de a organiza o întâlnire cu conducerea raionului Rezina a eșuat. Atât specialistul în problemele de tineret și sport din cadrul Primăriei, Tatiana Golub, cât și secretarul Consiliului raional Vasile Gobjilă (persoane cărora le-a fost îndreptat demersul spre execuție) nu s-au grăbit să se implice în organizarea întâlnirii respective.
Totul a început la 12 noiembrie 2015, în Săptămîna Națională a Tineretului. Atunci 20 de tineri din raionul Rezina, elevi ai liceelor „Ștefan cel Mare”, „Alexandru cel Bun”, „Alexandr Pușkin”, ai Școlii Profesionale Tehnice și tineri antreprenori din oraș au participat la cafeneaua publică „Implicarea ta, contează”. Organizatorii și gazdele evenimentului au fost Liuba Stavinschi și Ludmila Chirilici, angajate ale Casei de Cultură din raion. Participanții au manifestat interes deosebit față de temele abordate, implicându-se activ în discuții și comentarii. Întâlnirea care a durat mai bine de trei ore a servit un imbold și dorința de a continua aceste discuții la o masă rotundă cu autoritățile publice locale de nivelul I și II și mass-media.
În baza celor discutate am întocmit un demers adresat APL de I și II, semnat de participanții la cafenea, unde am solicitat ca până la finele anului 2015 o întâlnire cu conducerea raionului, orașului și a actorilor implicați în stabilirea prioritățile și gradul de implicare a tinerilor în viața comunității. Demersul a fost depus la data de 08 decembrie 2015.
Însă până în prezent nu avem niciun răspuns. Administația publică locală nu găsește timp sau nu-și dorește o deschidere către tineri? Ori poate nu-și dorește implicarea tinerilor în elaborarea strategiei și politicilor de tineret, dar și în gestionarea bugetului destinat activităților de tineret?
Ce model pot servi angajații din APL, dacă prin neglijența lor încalcă Legea Republicii Moldova nr. 190 din 19.07.1994 cu privire la petiție și sunt deschiși către tineri, doar pentru bifa „Ziua ușelor deschise”, doar o dată pe an?
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii