Să creștem oameni educați, nu violatori!

Domnica Cemortan
24/02/2016
Foto: Domnica Cemortan

„Era o destrăbălată, așa îi trebuie că au violat-o!” Am ajuns să o aud și pe asta în anul 2016! Îmi vine imediat în minte un episod din copilărie: mama vorbea cu o vecină despre o fată care fusese violată: „Săraca fată, de rușine, a plecat din sat cu toată familia pentru că o persecutau toți, că vezi, Doamne, fata era o destrăbălată, așa îi trebuie!” Dar cine le-a dat dreptul să judece și să dea calificative: BUN, RĂU…

De atunci, au trecut aproape 15 ani și nimic nu s-a schimbat în mentalitatea noastră. Nici lumea, nici procurorii, nici judecătorii, nici jurnalișii nu au dreptul să arunce calificative la stânga și la dreapta, doar o expertiză medico-legală poate stabili dacă a avut loc un viol, iar violatorii trebuie să ajungă după gratii.

Foto: Domnica Cemortan

Voi veni cu un răspuns pentru cei care, în loc să apere persoana agresată, au acuzat fata că s-a dus în acea casă, că dacă s-a dus „așa îi trebuie”. Este o rușine pentru noi, ca popor, că am rămas cu astfel de prejudecăți. Fiecare dintre noi are prieteni pe care ne putem baza mai mult sau mai puțin. Și fata violată de la Orhei  avea o prietenă de încredere, care a chemat-o asigurând-o că unul dintre băieți îi este iubit, iar toți ceilalți sunt de treabă, și nu are de ce să-și facă griji. Nu poți pune la îndoială spusele unei prietene. O prietenă este ca o soră. Așa că fata a mers cu amica ei, însă când să iasă din casă, băieții i-au dau voie „prietenei” să iasă, iar ei NU. Cred că această „amică” ar trebui trasă la răspundere, pentru că este un complice ordinar la acest viol în grup. Așa-numita „prietenă” a plecat, și nici măcar în urmă nu s-a uitat… Și nici măcar întrebări nu și-a pus de ce după două zile prietena ei pe care a dus-o în acea casă încă nu s-a întors …

A fost și rămâne complice

Am hotărât să scriu despre acest caz, deoarece mi-a ajuns cuțitul la os. În afară de susținerea din partea miilor de oameni, primesc zilnic câte un mesaj în care sunt criticată; ba că nu am pus pe placul cuiva “hastagul -#”, ba că am ieșit strâmbă în poza în care apar cu inscripția „Eu spun NU violului”, ba că de ce fac asta dacă primul proces s-a terminat, iar cel mai „frumos” mesaj a fost: „Nu îți este rușine să distrugi viața a trei bărbați tare bravo?”

Am împietrit când am citit mesajul. De ce cuvântul unei femei nu are valoare în țara asta? De ce violul nu este considerat o crimă în țara aceasta? De ce persoana care a suferit de pe urma unui viol este cea persecutată chiar de oamenii legii, de către cei care ar trebui să o apere și să îi ofere ajutor?! De ce persoana care a suferit trebuie să suporte în continuare atacurile unui jurnalist care își încasează salariul bunicel și o primă pentru un articol în care dă de înțeles că dacă fata poartă fustă scurtă POȚI să o violezi? Este de necrezut că mai gândim așa!

De frică, lăsăm violatorii în libertate

Aseară primesc un mesaj de la o doamnă: „Îmi cer scuze, Domnica, îți susțin acțiunea civică pe care ai inițiat-o, însă eu îmi șterg poza în care apar cu inscripția «Eu spun NU violului»”. Inițial am crezut că nu am citit corect sau poate ea a greșit ceva, dar aceasta a revenit cu precizări: „Am fost contactată de mama unuia dintre baieți, care lucrează în Italia, și ea mi-a zis că, de fapt, fiul ei nu a violat-o pe fată”.

Primul sentiment - o dezamăgire profundă. Dar cum să nu înțelegi o mamă care luptă disperată - cu mesaje și telefoane pe la toți care îmi susțin acțiunea civică de a cere pedeapsă celor trei băieți care au violat o minoră?! Dacă aș fi fost mamă, aș fi procedat la fel. Însă apare un „Stop”, eu ca mamă, de altfel, mă întrebam: „Dacă fiul meu a violat o dată și a scăpat de pedeapsă, oare ar putea să mai violeze din nou știind că în Republica Moldova nu există justiție, iar crimele nu se pedepsesc?”

Victima trebuie să fie protejată de toți

Dacă o persoană spune că a fost violată, înseamnă că așa este. De ce trebuie să pui la îndoială ce spune o victimă? Dar la noi se atribuie automat eticheta

Название

„destrăbălată” nu numai de gura lumii, dar mai ales de oamenii în epoleți (este strigător la cer să îi atribui unei fete cu fustă scurtă sau machiată calificativul „destrăbălată”)

Voi veni cu unele precizări: Procuroul care a participat în instanță a „uitat” să pună la dosar și drogurile găsite la locul faptei, și hainele rupte, sângele de pe jos, echimozele de pe corpul fetei… Toate astea nu sunt importante, în opinia lui, care nu corespunde cu cea a avocatului. Și nu contează ce ar zice mama unuia dintre „bărbații” acuzați de viol, expertiza medico-legală arată contrariul. Așa că, dragă mămică, în loc să îți protejezi bestia de pușcarie, ar fi cazul să recunoști că ai crescut un monstru, care consideră că violul este ceva normal și că banii mamei din străinătate o să îl scoată mereu din problem. Sau și mai sigur: ai pile cu un partid politic, acesta îți va acoperi fapta așa cum a mai făcut în cazul vreunui omor? Te înșeli!

Să nu abandonăm lupta cu violatorii!

Așa că, violatorule, te sfătui să îți trezești simțul unui om educat și să închizi bestia din tine undeva adânc, încât copilul meu să poată trăi într-o țară liberă, în care să nu-i fie teamă că are fusta prea scurtă sau că are ochii prea arcuiți de creionul cosmetic.

Voi îndemna și societatea civilă să nu abandoneze lupta pornită împotriva actelor de violență sexuală, iar faptul că au început să apară critici, înseamnă că ne facem foarte bine treaba! 

Domnica Cemortan
24/02/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii