Scrisoare deschisă către judecătoarea Mariana Pitic

Domnica Cemortan
16/07/2016
Mariana Pitic, judecătoare la CSJ. Foto: inj.md

Mă numesc Domnica Cemortan, un cetățean al acestei țari, Republica Moldova, ce încearcă din răsputeri să lupte cu ilegalitățile din sistemul juridic. Fără să vreau, astăzi, am ajuns să lupt sub diferite forme sociale și civice cu oamenii care dețin funcții importante în stat. Deputați, miniștri sau judecători sunt printre cei care au ce ascunde, și drept exemplu își declară costurile unei mașini, așa, cum ați facut-o și dumneavoastră cu BMW X5, declarând prețul de 10.000 de lei.

Prin intermediul acestei declarații false, pentru prima dată am aflat despre dumneavoastră. Am fost șocată să văd că în declarația de avere obligatorie pe care o faceți anual, ați menționat un preț inexistent al mașinilor dumneavostră BMW-X5 cu 10.000 de lei și Porsche Cayenne de 11.000 de lei. Ce m-a indignat cel mai mult este faptul că având aceste încălcări, totuși ați fost promovată la postul de judecător, acum o lună, la Curtea Supremă de Justiție din Republica Moldova. Devenind judecătoare la CSJ, totuși rămâneți a fi cetățean al Republicii Moldova.

Noi vrem ca cei care au greșeli comise, cu știință și neștiință trebuie să fie trași la răspundere. Altfel, noi cetățenii nu putem avea încredere în astfel de persoane, care par a fi „integre”. Ne dorim persoane care fac justiția să fie INTEGRĂ și fără nici măcar un gram de pată pe credibilitatea lor. În caz contrar, justiția nu are șanse de supraviețuire! În experiența mea de viață, am fost, deja, martor a unei situații șocante, a unui naufragiu, eveniment soldat cu zeci de victime. Chiar și așa, ani la rând sunt învinuită că aș fi participat la naufragierea vasului.

Dumneavoastră sunteți actor principal în aceasta scenă de teatru, nu doar martora a unei tragedii, cum am fost eu. În aceste condiții, imaginați-vă viața dumneavoastră peste ani?! Să știți că guvernările pleacă, iar reputația rămâne! Acum imaginați-vă reputația pe care o veți avea peste ani, fiind actor direct în naufragiul speranței oamenilor care mai cred că mai pot avea o justiție corectă. Iar justiția lipsită de credibilitate face victime nenumărate în fiecare zi!

Din acest motiv, nu doar eu, un activist civic obligat să lupte cu astfel de situații, precum este cazul dumneavoastră, ci din numele a mii de oameni care au semnat petiția în care vă cer DEMISIA, vin cu rugămintea să aveți un gram de demnitate și să DEMISIONAȚI! Noi, nu vrem judecători care în cei 10 ani de experiență, cum ar fi în cazul dumneavostră, nu știți cum se completează o declarație de avere (că doar așa ați argumentat comisiei CNI), ceea ce este inacceptabil! Sau că ați uitat să menționați în declarația de avere apartamentul dumneavostră din centrul Capitalei, sau că ați uitat pe parcursul casătoriei să vă declarați soțul în declarația de avere, sau că ați provocat un accident rutier și ați ascuns faptul că sunteți judecător, sau că în declarația dumneavoastră ați scris că mașina Porsche Cayenne costă doar 11.000 de lei (echivalent a 500 euro)... Fiți un exemplu pentru alții, și faceți un pas în față și dați-vă DEMISIA!

Cu drag pentru ADEVĂR,

Societatea Civilă

Domnica Cemortan
16/07/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii