Țara care mi-a vândut copiii

Domnica Cemortan
20/01/2016
Foto: Domnica Cemortan

Nu este povestea mea. Voi relata o istorie străină, dar care m-a marcat atât de tare încât nu pot să nu o împărtășesc. Am și motive pentru asta - poate că cei care vor să facă acum un pas, care să le schimbe viața, se vor gândi cum să evite asemenea situații. Dar și pentru că, la fel, ca eroina acestei istorii am fost umilită, călcată în picioare și mi s-a spus în față că nu am ce căuta în țara lor pentru că sunt străin și nu am niciun drept.

Marina este mama a doi copii frumoși și sensibili, care sunt nevoiți să treacă printr-un coșmar. Mama lor, ca multe alte femei din Moldova, a luat calea pribegiei, și a plecat cu mulți ani în urmă să își câștige bucata de pâine în Italia. Calvarul a început după ce ea a decis să rupă relația, și-a luat copiii și a venit în Moldova, el a venit după ea, a plătit peste tot, avea până și un act cu semnătura fostei ministre Valentina Buliga, și a scos copiii din Moldova. Acum el o cară prin instanțe și îi cere (culmea!) 800 de euro pensie pentu întreținerea copiilor!

Am discutat cu ea și i-am pus tranșant o întrebare: Simți că ești protejată de țara ta, Moldova? Ai vrea să te întorci, crezi că ve-ți avea siguranță, tu și copiii tăi, în țara de origine? Am primit un răspuns ferm și categoric: „NU! Și le sfătuiesc pe mamele care se întorc să fie atente când intră în contact cu instituțiile din Moldova, să nu aibă încredere, pentru că peste tot decide banul.  Fostul meu soț  spunea că plătește peste tot: Vămi, Ministerul Muncii, spunea cât și cui a plătit...Nu numai că mă simt trădată de propia țară, ci am constatat că întregul sistem este putred, Țara mea mi-a vândut copiii.”

Cazul pare unul banal la prima vedere. O să îmi reproșați că sunt foarte multe moldovence care și-au refăcut viața în Italia și au probleme ca să își aibă copiii alături. Dar, în cazul Marinei, lucrurile stau altfel. Fostul soț fiind în vizită în R.Moldova a furat copiii, i-a dus în Italia pentru a o decădea pe ea din drepturile părintești, de parcă era o drogată sau o criminală.

Marina are dreptul să își vadă cei doi copii o dată pe săptămână, fiind însoțită de DOI asistenți sociali (de parcă unul nu este suficient), doar pentru o ORĂ. Nu i s-a permis să își vadă copiii nici de ziua lor! Este crunt când copiii nu își au părinții alături în astfel de moment, mai ales că ei își iubesc mama!

Foto: IPN

Am fost curioasă să aflu ce motive invocă în fața judecătorilor italieni tatăl copiilor încât să-i interzică mamei să își vadă copiii. Marina mi-a răspuns: „ El nu are nevoie de dovezi. Tot ce înaintează el, magistrații acceptă, tot ce le prezint eu, este respins. Au respins până și scrisoarea copilului mai mare, în care scrie ca el vrea cu mama. Judecătorul nu a ținut cont nici de testul psihologic al copiilor mei, de dorința lor. El fiind avocat, are legături. În proces sunt numită cetățean străin, de parcă sunt venită de azi în Italia, iar faptul că de 16 ani locuiesc acolo și sunt cetățeancă italiană pentru ei nu înseamnă nimic, nici nu se ține cont.”

Nu este primul si ultimul caz de acest fel. Iar cel mai grav este că un stat european, precum e Italia, discriminează o mamă numai pentru că e cetățean venit dintr-o altă țară, iar mai nou o obligă pe Marina să achite pensie alimentară acestui (fost soț) avocat, care acum își scoate pârleala și jupoaie tot ce se poate din femeia care l-a făcut tatăl a doi copii. Cu siguranță că nu moare de foame fiind avocat, pentru că se pricepe să scoată și sufletul din om. Iar justiția italiană îi joacă piesa. Nici nu mai ține cont că Marina are cetățenie italiană și nu e un „cetățean strain”, că este șomeră și o impune să plătească 800 de euro.

Această mamă, care a ajuns cu moralul la pământ, nu se va da bătută, ci va lupta pentru copiii ei și o să arate justiției italiene că nu o sperie nimic. Că este gata să meargă până în pânzele albe. Noi, moldovencele, suntem femei curajoase și nu ne vom lăsa îngenuncheate în fața judecătorilor corupți fie că sunt din Moldova, fie din Italia, sau din Rusia.  

Pe final, Marina vine cu un sfat: să fim prudenți cu oamenii pe care îi lăsăm să ne intre în casă, în viețile noastre… Cea mai bună prietenă a ei a trădat-o. Va veni în proces să depună mărturie împotriva ei. Totul arată ca un scenariu rupt din film, dar cazul este real, din păcate. Prietena ei, care la fel e moldoveancă, s-a lăsat cumpărată și va spune în instanță ceea ce a învățat deja pe de rost de la fostul soț.

Trist, foarte trist când în bătaia dintre părinți sunt puși copiii.

Domnica Cemortan
20/01/2016Follow us on Telegram

Comentarii