ANI jubilează. Sechestru pe un apartament al fostului democrat Nae-Simion Pleșca

Ilie Gulca
13/07/2021
Fostul deputat democrat Nae-Simion Pleșca

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a obținut aplicarea unui sechestru pe un apartament de 300 de metri pătrați al fostului deputat democrat, Nae-Simion Pleșca. Decizia luată de magistrații Curții de Apel este una irevocabilă. Fostul parlamentar a încălcat regimul juridic al averii și intereselor personale. Drept urmane, ANI a solicitat confiscarea a 800.000 de lei, diferența între averea dobândită și veniturile declarate.

Curtea de Apel Chișinău a admis, pe 6 iulie 2021, cererea de recurs a ANI împotriva încheierii din 17 mai 2021 a Judecătoriei Chișinău, sediul Centru. Astfel, a fost casată încheierea primei instanțe, adoptată în cauza civilă ANI împotriva Nae-Simion Pleșca, cu privire la confiscarea averii nejustificate, cu aplicarea măsurii asiguratorie.

Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Ciocana, a decis în mai curent să se reia procesul penal în cazul fostului deputat democrat Nae-Simion Pleșca. Judecătorii au obligat procurorul să se conformeze solicitărilor ANI. Această decizie a survenit după ce inspectorul de integritate a contestat în instanța de judecată refuzul procurorilor Procuraturii Municipiului Chișinău de a iniția o cauză penală împotriva fostului deputat bănuit de îmbogățire ilicită.

În decembrie 2020, în cadrul unei proceduri de control a averii, ANI a stabilit că fostul deputat și familia acestuia au admis o diferență substanțială între bunurile dobândite și veniturile declarate pe parcursul deținerii mandatului de deputat (septembrie 2015–martie 2019), în valoare de peste 830.000 de lei, precum și deținerea nejustificativă a acestora.

Inspectorul de integritate a decis confiscarea averii nejustificate și, în plus, a remis un denunț către Procuratura Generală pentru inițierea unei cauze penale pe aspectul îmbogățirii ilicite.

Precizăm că Nae-Simion Pleșca a fost deputat liberal-democrat. Se numără printre cei șapte PLDM-iști care au părăsit formațiunea politică și au votat Guvernul Filip în ianuarie 2016, după care, în aprilie 2017 a aderat la PDM. Portalul Anticoruptie.md a scris despre ascensiunea politică, dar şi afacerile demnitarului.

În 2001 Pleșca se regăsea pe lista electorală a PNL, a candidat pe listele PLDM în anul 2009. În scrutinul din 2010 politicianul era pe locul 27, iar la alegerile parlamentare din noiembrie 2014 a candidat de pe poziția a 28-a pe lista PLDM. A obținut mandatul de deputat în iulie 2015 după ce Anatolie Dimitriu, colegul său de partid, a fost ales președinte al raionului Ialoveni și a renunțat la funcția de parlamentar.

De când a ajuns în Legislativ, Nae-Simion Pleșca și-a dublat numărul de imobile. Deputatul a ajuns în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (actuala ANI, n.r.) și în 2013. Potrivit constatărilor CNI, Pleșca și-a cumpărat în acel an patru imobile și un teren în valoare totală de peste 1,3 milioane de lei, asta în condițiile  în care veniturile totale ale familiei sale nu au depășit suma de 300.000 de lei. Totodată, CNI a arătat că parlamentarul nu a declarat 11 conturi bancare: curente, de card, de depozit, dar și trei automobile.

Pleșca s-a apărat motivând că a cumpărat prorietățile din economiile făcute pe parcursul anilor. Cât privește automobilele, deputatul a explicat că le-a vândut cu mai mulți ani în urmă în bază de procură. Acesta a avut o scuză și în privința conturilor bancare nedeclarate, menționând că ele ar aparține soției sale și că acestea se conțin în declarația cu privire la disponibilul de mijloace bănești. În decembrie 2013, CNI a clasat cauza în care era vizat Nae-Simion Pleșca.

Ilie Gulca
13/07/2021Become a Patron!

Comentarii