„Borș a gestionat schemele din umbră”. Morari limpezește acuzațiile aduse co-proprietarului VENTO

Ilie Gulca
25/01/2021

Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, califică acuzațiile aduse de co-proprietarul grupului de companii VENTO, Igor Borș, drept foarte grave și explică detaliat pentru ce a fost ținut în detenție provizorie 12 luni de zile omul de afaceri. Declarațiile lui Morari au fost făcute, luni, în cadrul unei conferință de presă, după ce Borș l-a acuzat public de faptul că a vrut să îi ia afacerea.    

„Vă asigur că atât eu personal, cât și membrii grupului de lucru, nu au fost întreprinse acțiuni în acest sens [de atac raider]”, a declarat Viorel Morari, demonstrând rulajul ascendent al SC Datario, principala companie din grupul VENTO, în perioada detenției co-proprietarului Igor Borș.

Faptul că grupul de companii VENTO nu a fost ținta unui atac raider poate fi demonstrat, argumentează șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, prin prejudiciul care i se incriminează: cheltuielile pentru serviciile juridice – 2.784.492 de lei – și prejudiciul moral – 1.500.000 de lei.

În ce privește mărturia lui Plahotniuc despre faptul că Morari ar fi intenționat să preia afacerea VENTO, relatată de Borș, procurorul a declarat că, în mai 2019, nu deținea funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție.

De ce a fost acuzat Igor Borș

Viorel Morari a precizat că Igor Borș a fost pus sub învinuire pentru evaziune fiscală și spălarea banilor în valoare de peste 3.373.000 de lei. „Temei pentru acest fapt au fost mai multe acte ale Inspectoratului Fiscal de Stat, inclusiv procesele-verbale de consemnare a opiniei din 15 noiembrie și 17 decembrie 2018 despre activitatea de întreprinzător a SC Datario”, a spus el,

În același sens, Viorel Morari a invocat actele Inspectoratului Fiscal de Stat prin care s-a decis încasarea la bugetul de stat a 536.826 de lei de la grupul de companii VENTO.

„Igor Borș a fost în conducerea companiei Tirex, în același timp, fratele acestuia, Adrian, a inițiat crearea imperiului de benzinării VENTO. Acest imperiu a fost creat în urma diminuării bunurilor companiei Tirex, deoarece frații lucrau concertat. Între Tirex, reprezentată de Borș Igor, și companiile care gestionau stațiile PECO VENTO erau încheiate contracte care prejudiciau Tirex-ul și favorizau grupul de companii VENTO. ”

„Igor Borș spune că nu se regăsește în actele eliberate de Fisc. În timpul investigării cazului, existau mărturii că persoana respectivă ar fi organizat presupusa infracțiune din umbră. El nu putea să facă acest lucru fățiș, deoarece se afla într-o funcție de conducere a unui agent economic ce desfășura aceeași activitate”, a spus Morari.

De ce a fost ținut Borș 12 luni în detenție provizorie

În ce privește detenția provizorie de 12 luni a lui Igor Borș, Morari a explicat că reținerea omului de afaceri a avut loc în momentul percheziției și după ce s-a constatat că fratele businessmanului, Adrian, a fugit.

„Menținerea în stare de arest pentru un an de zile se face cu acordul procurorilor generali și adjuncților săi. De asemenea, mandatele de arest și prelungire a acestui au fost emise de către judecătorii de instrucție, și nu de un singur judecător. Legalitatea acestor mandate sau acte procesual-penale au fost verificate de către judecătorii Curții de Apel Chișinău, care au menținut mandatul de arest.”

Omul de afaceri Igor Borș l-a acuzat pe șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, că a fost în spatele tuturor ilegalităților și că a vrut să îi ia afacerea. El a organizat conferința de presă după ce Viorel Morari a scăpat, miercuri, de arestul preventiv în acest caz.    

Viorel Morari este bănuit de persecutarea, reținerea, arestarea, deposedarea de avere și tragerea ilegală la răspundere într-un dosar la comandă a fraților Igor și Adrian Borș, co-proprietarii rețelei de benzinării VENTO, reabilitați recent în drepturi.

Ilie Gulca
25/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii