Curtea de Apel Chișinău a menținut arestul pentru Ilan Șor

Anticoruptie.md
30/06/2016
Ilan Șor, adus la Curtea de Apel Chișinău. Foto: Realitatea.md

Curtea de Apel Chișinău a menținut mandatul de arestare emis pe numele lui Ilan Șor, primarul orașului Orhei, reținut miercuri, 22 iunie, și arestat ulterior pentru 30 de zile. Omul de afaceri a fost adus în fața magistraților în cătușe și vestă de protecție care, potrivit procurorilor, era necesară din cauza protestului organizat în fața sediului instanței. Chiar dacă Poliția a fost împotrivă, ofițerii CNA l-au dus pe Ilan Șor prin fața mulțimii, care cerea eliberarea edilului, până și după anunțarea deciziei. 

"Ilan Șor nu-și recunoaște vina. Chiar dacă a fost arestat neîntemeiat, el continuă că colaboreze cu organele de anchetă. Atât reținerea, cât și arestarea contravin tuturor normelor legale", a declarat avocatul Denis Ulanov.

"Există anumite riscuri. Ar putea inclusiv să influențeze martorii sau să îngreuneze procesul de obținere a probelor", a subliniat procurorul Andrei Băieșu. 

Sursa video: Privesc.eu 

Ilan Șor este acuzat de spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele legate de creditele neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. Omul de afaceri, care a ocupat funcția de președinte al Consiliului de administrație al Băncii de Economii, a mai fost reținut în mai 2015, fiind învinuit în dosarul fraudelor în proporții deosebit de mari în sectorul bancar. Instanța a decis însă plasarea acestuia în arest la domiciliu, și nu în izolator așa cum au cerut procurorii. Ulterior, businessmanul s-a înscris în cursa electorală pentru funcția de primar la Orhei și a scăpat de arest. 

Ilan Șor este principalul martor al acuzării în dosarul intentat pentru acte de corupţie fostului premier Vlad Filat. În octombrie 2015, omul de afaceri a semnat un autodenunț, publicat ulterior în presă, în baza căruia a fost reținut Vlad Filat. Potrivit lui Ilan Șor, împrejurările legate de scandalul cu compania Le Bridge l-au făcut să apeleze la Filat, căruia i-a dat mită 500.000 de dolari pentru a pune capăt controalelor excesive, dar şi pentru a câştiga procesul de judecată. Ulterior, Vlad Filat ar fi pretins şpagă de un million de dolari pentru a-i permite comerţul fără taxe cu petrol în zona vamală a Republicii Moldova. Iniţial i-a achitat jumătate de million, restul urmând s-o facă după ce liberal-democratul avea să-şi onoreze promisiunea. Shor a mai arătat în denunţul său că Filat i-ar fi propus să-i răscumpere creditele de la Banca de Economii în sumă de un mililiard de lei pentru a-i rezolva problemele cu vama şi staţiile peco. Deşi fostul premier nu şi-a onorat promisiunea, el nu i-a restituit banii omului de afaceri. Primarul orașului Orhei a mai declarat că ultima dată, la 10 octombrie 2015, i-a dat lui Filat 20 de milioane de lei “pentru necesităţile partidului” chiar la sediul PLDM, de pe strada Bucureşti din Capitală.

Anticoruptie.md
30/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii