După șase ședințe amânate sau contramandate, unul dintre cele mai longevive dosare din justiția moldovenească, cel al omului de afaceri Tudor Ceaicovschi, inculpat în dosarul licitațiilor trucate din medicină, nu arată semne de revigorare. Deși se află pe rolul instanței din 2015, săptămâna trecută, reprezentantul Ministerului Sănătății a solicitat timp suplimentar pentru a-și formula poziția și a pregăti documente la pretențiile înaintate de partea apărării. Următoarea ședință este planificată pentru data de 2 octombrie. Anticoruptie.md a dezvăluit cum firma afiliată lui Ceaicovschi, GBG-MLD SRL, a încheiat cu statul 48 de contracte care i-au adus aproape 6,2 milioane de lei, chiar după ce fondatorul ei a fost pus sub învinuire.
Dosarul licitațiilor trucate în medicină a fost trimis în judecată la mijlocul lunii noiembrie 2015. Printre cele 30 de persoane învinuite este şi fostul ministru al Sănătăţii, Andrei Usatîi, învinuit de facilitarea şi urgentarea achiziţiilor pe când conducea ministerul, mai mulţi şefi de instituţii medicale de nivel republican şi local, şefi de direcţii şi directori adjuncți ai instituţiilor Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului Instituţii Penitenciare, persoane cu funcţii de răspundere în domeniul ocrotirii sănătăţii, precum şi Tudor Ceaicovschi, director al Global Biomarketing Group Moldova, reprezentantul celui mai mare importator de dispozitive medicale din ţară. Inculpaţii erau acuzaţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu, neglijenţă, corupere activă, escrocherie, eschivare de la plata taxelor vamale şi fals în declaraţii.
Procurorii au acumulat probe care, potrivit lor, demonstrau că multe licitaţii de cumpărare a echipamentelor şi consumabilelor medicale au fost aranjate, fapt ce ar fi cauzat statului prejudicii în proporţii deosebit de mari, estimate la peste 150 de milioane de lei. Pentru recuperarea acestuia, procurorii au dispus aplicarea sechestrelor pe bunurile învinuiţilor, inclusiv pe conturile bancare, automobilele, terenurile şi casele acestora.
Dosarul a fost pornit pe 8 aprilie 2015, când, după circa 70 de percheziţii la domiciliile, în automobilele şi birourile celor vizaţi, 16 persoane au fost reţinute pentru 72 de ore, iar alte cinci persoane au fost audiate. Investigaţiile au început pe 6 noiembrie 2014, atunci când ofiţerii Centrului Național Anticorupție (CNA) s-au autosesizat în cazul mai multor ilegalităţi admise la achiziţia utilajului şi echipamentului medical de către mai multe instituţii medico-sanitare publice.
În iunie 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a obligat Guvernul R. Moldova să-i acorde 10 mii de euro cu titlu de prejudiciu moral și 4000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli lui Tudor Ceaicovschi. Curtea a constatat încălcarea a două articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului: tratament inuman şi degradant al persoanei aflată în detenție și durata nemotivată a arestului preventiv.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Finanţatori:
Parteneri: