DOC // Cum a fost argumentată prelungirea arestului pentru Viorel Morari: „În scopul împiedicării stabilirii adevărului pe caz”

Julieta Savițchi
30/01/2020

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, va mai sta 20 de zile în arest preventiv în scopul „împiedicării stabilirii adevărului pe caz”. Justificarea vine din partea judecătoarei de instrucție, Cristina Cheptea, care a prelungit miercuri mandatul de arestare pe numele lui Morari.

„Reieșind din circumstanțele constatate, instanța consideră că privarea în continuare de libertate sub forma arestării preventive a învinuitului Morari Viorel este justificată, întemeiată și necesară, având drept scop împiedicarea stabilirii adevărului pe caz”, se menționează în decizia luată de magistrata Cheptea.

Solicitat de portalul Anticorupție.md, Vasile Foltea, avocatul lui Morari, a declarat că susține argumentul invocat de prima instanță și că a contestat deja arestul în instanța ierarhic superioară. ,,Nu am de ce să nu o cred pe doamna judecătoare. Are mandat, reprezintă a treia putere în stat, a semnat decizia și a fost aplicată ștampila instanței. Cred că este un argument mai mult decât suficient pentru a fi admisă cererea de recurs”, a afirmat apărătorul.

Foltea a mai comunicat că procurorul responsabil de acest caz nu a prezentat probe noi care ar justifica continuarea arestului. „Acuzatorul a repetat de două ori în instanță că Morari trebuie să stea în arest deoarece are nevoie de timp pentru a întocmi borderoul. Un alt pretins argument a fost că urmează să fie efectuată expertiza unor documente, iar expertul este bolnav”, a precizat avocatul.

Viorel Morari este învinuit pe trei capete de acuzare: abuz de serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Fostul șef al Procuraturii Anticorupție a fost reținut la 10 ianuarie, iar Judecătoria Chișinău a eliberat la 13 ianuarie pe numele său mandat de arestare pe un termen de 20 de zile.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție este învinuit de abuz în serviciu și fals în acte publice. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală.

Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi al mai multor persoane din anturajul acestuia, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.

De cealaltă parte, Morari pledează nevinovat și susține că dosarul i-a fost fabricat la comanda președintelui Igor Dodon.

Julieta Savițchi
30/01/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii