DOC// Familia Platon nu scapă de sechestru

Viorica Mija
23/04/2024

Judecătorul Iurie Potînga a respins cererea apropiaților controversatului om de afaceri Veaceslav Platon de scoatere de sub sechestru a unui bun care le aparține. Este vorba despre o acțiune înaintată de Galina Platon în care apar în calitate de intervenienți accesorii frații Elena și Veaceslav Platon. Măsura asiguratorie a fost solicitată anterior de Procuratura Anticorupție și are legătură cu procesele în care Platon este învinuit de escrocherii în proporții deosebit de mari și spălare de bani. 

În luna ianuarie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a admis demersul Procuraturii Anticorupție în cauza în care Veaceslav Platon este acuzat de spălare de bani. Acuzatorii au solicitat transferul în contul Trezorerial al Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI) a sumei de 268.054.638 de lei. Aceasta reprezintă valoarea tranzacției de vânzare-cumpărare a 63,89% din acțiunile BC ,,Moldindconbank” SA, bani păstrați în conturile acestei instituții financiare.

Anterior, asupra mijloacelor bănești respective a fost aplicat sechestru de către procurori, care a fost autorizat ulterior de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Măsura asiguratorie a fost aplicată în sensul recuperării prejudiciului cauzat Băncii de Economii.

Veaceslav Platon este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instanţă, două pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, iar unul pentru falsificarea cardurilor bancare. Conroversatul om de afaceri a plecat în Marea Britanie pe 18 iulie 2021, cu o cursă de avion care a decolat de pe Aeroportul Internațional Chişinău.

El a fost eliberat pe 15 iunie 2020, după patru ani în detenţie, în urma unui demers de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general Alexandr Stoianoglo.

Cu o lună înainte, pe 18 mai, Stoianoglo declara că întreg dosarul lui Platon ar fi fost fabricat la comandă politică. Platon fusese condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul furtul miliardului în aprilie 2017. El era învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ un miliard de lei de la Banca de Economii în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

În mai 2021, Judecătoria Chişinău, la solicitarea procurorilor, l-a achitat pe Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare.

Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, a eliberat, la 12 august 2021, mandat de arestare pe numele lui Veaceslav Platon pe un termen de 30 de zile şi a dispus să fie dat în urmărire generală. Sarcina de a-l căuta pe Platon i-a revenit Inspectoratului de Poliţie din sectorul Buiucani al Capitalei.

Procuratura Anticorupție a anunţat încă în luna ianuarie 2022 că a solicitat repetat Biroului Interpol anunțarea în căutare internațională a lui Veaceslav Platon, după ce ambasadorul Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Chișinău, Steven Fisher, a declarat că autoritățile de la Londra nu au primit nicio cerere privind extrădarea controversatului om de afaceri.

Viorica Mija
23/04/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii